Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En schlagerikon intar kyrkan

/

Hello Hamrånge, here I come! See you on monday the 3rd of october!

Den som hälsar så är ingen mindre än irländske artisten Johnny Logan, trefaldig vinnare av Eurovision Song Contest.

Annons

Nu är han sent omsider, 57 år gammal, ute på sin första turné i Sverige och har överraskande nog valt kyrkor som sina spelarenor. Det började i Ystad 20 september och avslutas i Klockrike 17 oktober. Redan i somras var han i Sverige för att medverka på "Allsång på Skansen", "Nyhetsmorgon" i TV 4 och "Bingolotto".

På måndag får som sagt Hamrångebygden fint besök av mannen som sjöng "What's Another Year" (1980), "Hold Me Now" (1987) och som skrev "Why Me" till Linda Martin (1987). Succélåtarna finns också med i nyinspelningar på Johnnys senaste cd-album "Nature Of Love" där han firar 30-årsjubileum som etablerad stjärna.

– Jag är trea enligt en omröstning gällande tidernas bästa Eurovision-sånger, men jag är ensam om att fortfarande vara aktiv då ettan Abba ("Waterloo") och Domenico Modugno ("Volare") inte är det.

– Jag har sjungit en hel del i kyrkor runt om i Europa men aldrig i Sverige. Jag gillar atmosfären och ser fram emot en annorlunda turné som jag gillar så mycket, sa Johnny Logan när han fortfarande var kvar hemma i Dublin med sin familj, hustru Alis och tre vuxna barn som har "riktiga" jobb..

I somras sjöng han också i en kyrka i Australien, men i ett sorgligare sammanhang. På sin moders begravning.

– Hon blev 87 år och ville ligga bredvid min far, som under sin livstid var en irländsk tenorsångare och min musikaliska läromästare, berättade Logan. Jag är född i Melbourne, Australien (då under namnet Sean Patrick Michael Sherrard) men tre år senare flyttade familjen till Irland och jag räknar mig som en äkta irländare. Danmark, Tyskland, Österrike och Holland står på programmet innan jag reser till Sverige.

Nu är han alltså här, sedan några veckor tillbaka, för att bjuda publiken på irländska folksånger, kärleksfulla ballader och givetvis nämnda vinnarlåtar. Således ingen direkt repertoar med sakral tonvikt, men hans sammetslena röst lär säkert passa in ändå i den fina, kyrkliga akustiken.

– Gillar gospel också, och har lagt till den genren precis som Tom Jones, en gentleman som jag beundrar så mycket.

Johnny Logan har bandet Roosarna med sig och låtarna är specialarrangerade och anpassade för kyrkokonserter. Johnnys bror Michael Sherrard, är också med och förstärker kompbandet med sin gitarr och sång.

Mer läsning

Annons