Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En underhållningsindustri som är på väg att förfalla

Annons

Den högsta divisionen av brittisk klubbfotboll, Premier League, firar 20 år i år. Ja, jag vet att det här ska föreställa en nöjeskrönika och ni förväntar er kanske något hyfsat matnyttigt om musik, film eller möjligtvis tv.

Men vad är den moderna fotbollen om inte ett enda stort skådespel? Vad är Champions League-slutspelen och VM-finalerna om inte stora dramer på, till synes, liv och död? Vad är inte fotbollsspelarna i de stora ligorna om inte riktiga primadonnor till Hollywoodstjärnor i ett liv i lyx och flärd?

Fotbollen av i dag är minst lika mycket underhållningsindustri och kassako som det är föreningsverksamhet och motion. Om inte mer.

1992 köpte mediemagnaten Rupert Murdoch rättigheterna till den engelska högsta ligan för 302 miljoner pund. Ligan började sändas i betalkanalen Sky istället för den brittiska publik service-kanalen BBC och döptes om från First Division till Premier League.

Den engelska ligan var vid den här tiden en bit ifrån de större ligorna som italienska Serie A och spanska La Liga. Arenorna och planerna höll en låg standard och fotbollen likaså. Få utländska fotbollsstjärnor lockades till ligan. Vid Premier Leagues start, säsongen 1992/1993, innehöll ligan bara elva utländska spelare.

Efter Hillsborough-katastrofen togs alla ståplatser bort och de slitna arenorna och planerna fräschades upp. Tack vare tv-avtalet börja stora pengar rulla in till Premier league-klubbarna i England och biljettpriserna ökade kraftigt. Ligan blev mer attraktiv för utländska stjärnor och 1999 blev Chelsea första lag att ställa upp med en startelva utan någon engelsman.

1999 blev också Manchester United det första engelska klubblaget att vinna Champions League/Europacupen på 15 år. Under 00-talets senare hälft dominerade de engelska toppklubbarna den europeiska toppfotbollen. Liverpool vann Champions League 2005 och Manchester United igen 2008. Fem år i rad, 2005-2009 var ett av finallagen i Champions league brittiska och tre år rad, 2007-2009, var tre av semifinallagen från Premier League.

I dag är ligan en mångmiljardindustri och den mest inkomstbringande fotbollsligan i världen. Men det finns flera tecken på att Premier League är på väg ner från sin tron som Europas dominant. Europas två bästa klubblag återfinns i dag i den spanska ligan; Real Madrid och Barcelona. Tyska Bundesliga har det högsta genomsnittliga åskådarantalet. Årets Champions League riskerar att vara utan engelska klubblag när kvartsfinalerna ska spelas. Flera engelska klubblag dras också med stora skulder och har svårare att locka de största stjärnorna.

De tidigare trogna fansen har inte längre råd att köpa säsongskort till sina lag och arenorna är i dag fyllda av turister som inte sjunger med i klackarnas sånger. Fans till storlag som Manchester United och Liverpool har tröttnat på utvecklingen och startat sina egna lag i de lägre divisionerna. Kanske är det där de måste börja för att hitta tillbaka till själen engelsk fotboll tappade någonstans på vägen mot sina framgångar.

Johanni Sandén

Mer läsning

Annons