Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En uppskattad dos av dålig stämning

/
  • Özz Nûjen blandar komik med dödlig allvar i sin föreställning ”Dålig stämning”.

Efter elva år på standup-­scenen har Özz Nûjen nu kommit till Gävle med sin första och egenskrivna soloföreställning ”Dålig stämning”.

Annons

Och det är just den känslan som direkt infinner sig. Föreställningen börjar nämligen med kungens sex minuter långa försvarstal efter att boken ”Den motvillige monarken” släpptes.

Men det är inte bara kungens privatliv som tas upp. Tvångssterilisering, homofobi och rasism är bara några av alla de ämnen som den rutinerade komikern berör med sin knivskarpa humor.

Han lyckas skapa den där obehagskänslan som sprider sig runt i rummet som en löpeld. Som i fikarummet när någon sagt något lite väl opassande och provocerande. Nävar knyts i fickorna men man återgår snabbt till att prata om det ovanligt varma vädret.

Özz Nûjen menar att vi i Sverige är så otroligt måna om att vara överens eller åtminstone vara överens om att vi inte är överens. Att det ibland kan gå till överdrift och få ödesdigra konsekvenser.

Komik blandas med dödligt allvar. Föreställningen handlar om Özz Nûjens liv. Från flykten med sin mamma och fem syskon över gränsen till Syrien till livet i familjens nya hemland Sverige.

Personliga, sårbara berättelser varvas med komiska inslag som de flesta nog kan känna igen sig i. Skratt och tårar går ju ofta hand i hand.

Det slängs ut dängor åt både högern och vänstern. Han kastar ut siffror om Sveriges vapenproduktion och berättar om hur vanliga de svenska minorna är i krig.

Özz Nûjen rör verkligen om i grytan och får publiken att vrida sig av både obehag och kiknande skratt. Det märks att han vill visa upp en annan bild av sig själv.

Özz Nûjen vill inte bara få folk att skratta utan faktiskt tänka till och tänka om.

Konserthuset var inte fullsatt och det kan nog ha bidragit till att tempot ibland dalade.

Men det var en engagerad och livlig publik som bestämt sig för att få en dos av lite dålig stämning.

Mer läsning

Annons