Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Saade till final

/
  • Eric Saade lyckades ta sig vidare till final i Schlager-EM. Efter en nervkittlande semifinal är han nu kvalificerad och kan kämpa om segern på lördag.

Sveriges Eric Saade höll för förväntningarna. Efter en nervkittlande semifinal är "Popular" i schlager-EM:s final.

- Nu har jag gjort min plikt. Jag tog Sverige till final där vi hör hemma, säger han.

Annons

Minuter kändes som timmar när resultatet lästes upp i Düsseldorfs stora inomhusarena. På torsdagskvällen gjorde nitton länder upp om de sista tio platserna i schlager-EM:s final. Ett efter ett presenterades namnen på de kvalificerade länderna.
Tystnad, ansträngd tystnad och till sist: Sweden.
- Jag var så inställd på att vi skulle till final. Sverige ska till final, vi gör bra musik här. Så är det bara. Men jag var extremt lättad när vi fick beskedet, säger Eric Saade.
Tillbaka i topp
Det svenska bidraget fanns bland favoriterna i semifinal två. Även om Eric Saade själv har försökt glömma tävlingsmomentet var sångaren tidigt klar över sina ambitioner. Han skulle inte upprepa misslyckandet från i fjol då Anna Bergendahl åkte ur i semin.
- Hela min inställning var att det här var en repetition. Finalen, det är då det gäller, säger han.
En omtumlad Christer Björkman från den svenska delegationen var också han lättad över finalplatsen.
- Vi satt och väntade på att det sista bidraget skulle läsas upp och tänkte att shit, det är ingen kamera här. Jag blev alldeles kall och tänkte helvete, helvete, det är ingen kamera här. Det var verkligen vansinnigt nervöst och när beskedet väl kom var det otroligt förlösande, säger han.
Storfavoriten höll
Flera av tävlingens mest intressanta bidrag fanns i Sveriges semi. Det irländska tvillingparet Jedward tävlar med Frankrikes Amaury Vassili om favoritskapet hos de stora spelbolagen.
Duons scenshow är en färgexplosion som tog sig rakt till final. Allt annat än ett irländskt avancemang hade varit en rejäl skräll.
Bland våra grannar i Skandinavien har nu alla utom Norge lyckats ta sig vidare i tävlingen, efter torsdagens semifinal står det också klart att Danmark gått till final.


Carl Cato/TT Spektra
carl.cato@ttspektra.se

Mer läsning

Annons