Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exklusivt: Mando Diao live på bio

/
  • Mando Diao sjunger Fröding. Kan ses i en exklusiv film på Folkets hus i Gävle i kväll.

På söndagskvällen presenteras en väldigt exklusiv konsert på Centralteatern (Folkets Hus i Gävle) med ett av Sveriges största rockband. Att Mando Diao kommer från Borlänge gör ju inte saken sämre.

Annons

Konserten som ska visas på storbildsduk spelades in i mitten av oktober i en folkpark, utomhus, vid en stor eld till en väldigt liten publik. Det är med andra ord en spektakulär konsert och det var första gången bandet spelade låtarna från nya albumet ”Infruset” med tonsatta Gustaf Fröding-texter för en publik.

Statistiken berättar att Mando Diao på sina tio år gjort fem studioalbum som sålt mer än 1,5 miljon exemplar runt om i världen. De har gjort mer än tusen konserter i över 30 länder, deras musikvideos har fått en viral spridning med över sex miljoner visningar på Youtube.

2011 fick Gustaf Norén (sång och gitarr) en förfrågan om att skriva musik till en av Gustaf Frödings dikter som en del av 100-årsjubiléet av poetens dödsdag. Gustaf hittade inspiration i texterna, och skrev tillsammans med Björn (sång och gitarr) ett antal låtar till Frödings dikter.

I en explosion av kreativitet efter sommarens Peace and Love-festival spenderade bandet fem intensiva dagar i en lada i Dala-Floda. Där spelade de in låtarna tillsammans med producenten Björn Olsson. Det är resultatet av det här samarbetet som publiken nu kan se som en konsert och dokumentär på biografer i Sverige.

Gustaf och Björn hittade inspiration hos Gustav Fröding.

– Vi hade inte avsikten att skriva ett svenskt album, men ”Mando Diao på svenska” är någonting vi velat göra länge, det har alltid legat nära hjärtat. Vi har vuxit upp lika mycket med Evert Taube och Cornelis Vreeswijk som Beatles och alla de andra vi lyssnat på, kommenterar Björn Olsson.

”Vi har inte speciellt bra texter på engelska, vi hanterar ju inte det språket, så att då få gå över till vårt språk och få ta sig an sådan här lyrik har varit helt magiskt” säger Gustaf.

Mer läsning

Annons