Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebookkampanj tog Petty till Europa!

/
  • Äntligen! Tom Petty kommer till Sverige för första gången på 20 år.
  • Tom Petty tillhör rockens riktigt stora, med låtar som ”Don’t ´Come Around Here No More” och ”I Won’t Back Down”.

Det är inte enbart fansen som ser fram emot Tom Petty & The Heartbreakers konsert i Globen i Stockholm i morgon kväll.

Annons

Det gör Tom Petty också.

– Det ska verkligen bli trevligt att komma till Sverige igen, säger han. Vi har ju inte varit där sedan 1992 när vi spelade i Stockholm och Malmö.

Att bandet kommer i år beror på ett konstant högt intresse och de 2 274 medlemmarna i Facebook-gruppen ”Bring the Tom Petty tour to Europe” kan ta åt sig lite av äran.

– Det är rörande att så många är med i kampanjen, säger Tom Petty till TT Spektra.

Pettys första gig i Sverige var på Olympen i Lund 1977 – året efter debut-lp:n ”Tom Petty & The Heartbreakers”. Den nådde en 24:e plats på försäljningslistan i England, men var bara en modest succé i USA.

Heartbreakers består av Mike Campbell, (gitarr, mandolin), Scott Thurston, (gitarr, steel guitar), Ron Blair, (bas), Benmont Tench, (piano, keyboards) och Steve Ferrone, (trummor).

– Vi har aldrig varit bättre, lovar Tom. Mike och Benmont har jag spelat ihop sen mitt första band Mudcrutch. Scott kom med 1991 och Steve hoppade in bakom trummorna tre år senare. Ron var basist i fem år från 1976, men tröttnade på turnerandet och ersattes av Howie Epstein.

När Howies drogproblem inte gick att bota, erbjöd Tom giget till Ron. Han gjorde comeback samma kväll som gruppen valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 2002 och har varit permanent sen dess. Epstein gick bort 2003.

Tom Petty har sålt drygt 60 miljoner plattor, varav 200 000 i Sverige. Inte dåligt av en kille som elva år gammal träffade Elvis under inspelningen av filmen ”Follow That Dream” i Florida.

– Jag hade inte funderat så mycket på rock’n’roll innan. Att träffa Elvis var ett magiskt ögonblick, men det var tre år senare när jag såg Beatles i tv som jag visste att jag ville bli rockartist. Det var en enorm kick för mig, säger 61-åringen.

Don Felder gick med i The Eagles 1974, men innan dess var han Toms gitarrlärare i ett och ett halvt år i Gainesville, Florida.

– Han undervisade i en musikaffär och visade mig några ackord. Jag var basist i The Rucker Brothers, men ville lära mig gitarr. Don kom hem till mig några gånger och hjälpte oss att låta lite bättre.

Gruppen kommer till Sverige efter spelningar i USA och Kanada. Dessutom har man påbörjat ett nytt album och Petty antyder att det är möjligt att Mudcrutch också gör något under 2012.

– Det är alltid kul när vi jobbar tillsammans, så det är tänkbart att vi hittar på något kul.

Bland Tom Pettys svenska fans är Per Gessle kanske den största.

– Vi träffade Petty 1989-1990 någon gång i Amsterdam. Roxette gjorde TV-intervjuer på en slottsgård och Tom Petty stod i ett fönster några trappor upp. Och han skrek ”I love your record!” vilket fortfarande gör mig glad, säger Per Gessle som köpt biljetter till konserten i Globen.

Petty ler vid minnet.

– Roxette är coola. Många stora hits, säger han och nynnar på ”It Must Have Been Love”.

Mer läsning

Annons