Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fascinerande, Fexeus!

/
  • I dagarna två är han här – mentalisten, artisten och tanke­läsaren – Henrik Fexeus.

Jag är förbluffad, fascinerad och häpen. I dagarna två är han här – mentalisten, artisten och tanke­läsaren – Henrik Fexeus.

Annons

Då jag tidigare sett honom på TV och läst hans böcker har han intresserat mig och roat mig. I går kväll då jag såg honom på scenen på Gävle teater blev jag fullständigt hänförd av hans konster.

Och det är inga vanliga trolleritricks vi pratar om. Vi slipper helt trollstavar och magiska choser. Det är psykologi som är grejen. Hur lätta vi mäniskor är att avslöja utifrån kroppspråk, mimik och en hel del (visar det sig) statistik.

Undertiteln på föreställningen är tankeläsning, illusioner och rackarspel och det är med dessa tre verktyg han driver handlingen framåt. Med filmklipp, med ”slumpvis” valda siffror och genom att låta oss i publiken leka viskleken.

Publiken är med en hel del i showen faktiskt. Henrik Fexeus hinner knappt mer än säga hej så kastar han ut tre frisbeesar i publiken och de som fångar dem tas upp på scenen, och så håller det på. Interaktionen med publiken är total och det är ju också det som gör det trovärdigt. Att de ärliga människor som just satt bredvid mig intygar saker och läser högt på lappar på scenen.

Föreställningen ger oss inte bara lättsam underhållning utan jag slås också av hur lättledda vi människor är då vi exempelvis matas med reklam från alla håll. Jag slås av hur viktig grupptillhörigheten är för oss och hur gärna identifierarar oss med dem som, någon aktoritet bestämmer, är lite bättre och klokare.

I början på andra akten får vi uppleva en gammeldags seans. Lite tung rökig stämning, lite 1890-tal sådär. Och i all sin stillsamma ödmjukhet ger han faktiskt de som påstår sig tala med andar i dag en känga genom att visa att man kan göra ganska avancerade mediala trix. Utan att de facto ha andarna på besök.

Finalen är enastående och det allra sista som händer, efter att några redan gått ut i kapprummet, är storslaget!

Han ber oss också, särskilt om vi ska recensera föreställningen i någon tidning, att inte avslöja för mycket av det vi får se. Det blir lite som att tipsa om en bra film och samtidigt avslöja vem som är mördaren. Därför berättar jag inte mer. För tipsa vill jag.

Henrik Fexeus är som sagt här både torsdag och fredag och jag uppmanar er som inte såg showen i går att gå i kväll!

Fredrik Nilsson

Mer läsning

Annons