Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 år, tjej och filmare i exil

/

Annons

Hon lever i exil och är en ”filmare utan gränser” som redan gjort två långfilmer. Hana Makhmalbaf är yngsta barnet i den iranska familjen, eller snarare filmdynastin, Makhmalbaf där pappa Mohsen är den mest kände. Hon gjorde sin första film vid åtta års ålder, en film som fortfarande är förbjuden i Iran vilket säger något om familjens politiska sprängkraft.

– Filmen visade sexåriga flickor som bar kortärmad tröja, och det går ju inte enligt de religiösa lagarna, säger Hana Makhmalbaf.

”Buddha föll av skam” är en film om Afghanistan efter talibanernas fall.

– Den kommer inte heller att kunna visas i Iran om det inte blir regimskifte. Det gäller alla filmer från vår familj.

Efter de politiska påtryckningarna lämnade familjen Iran för drygt fyra år sedan. Nu lever Hana Makhmalbaf efter sin egen filosofi om ”filmare utan gränser” – om man blir censurerad i sitt hemland kan man inte sitta still och vänta på att censuren ska upphävas.

– När vi gör en film om ett land så bor vi där medan vi skriver och filmar, sedan åker vi runt på olika festivaler när filmen är klar. ”Buddha...” filmades i Afghanistan, klipptes delvis i Tadzjikistan och efterbearbetades i Tyskland. Sedan har den visats på tjugo festivaler.

På frågan om hur Barack Obama kan tänkas påverka situationen i Iran slår Hana Makhmalbaf ifrån sig:

– Om jag ville prata politik hade jag blivit politiker. Vi som gör film ska vara obefläckade, film ska inte ha med politik att göra.

Hon är klädd i svarta kläder, inte i sjal men med en mössa. På frågan om hon fortfarande är praktiserande muslim poängterar hon först att hennes film inte är emot islam:

– Den är emot alla former av aggressivitet. Talibanerna kommer till makten och dödar de otrogna. Sedan kommer amerikanerna och dödar alla som de tror är terrorister. Jag bekämpar slöjor både här och där – i Iran tvingas vi in under slöjan av staten, i väst är det tv-bolagen som sätter en slöja framför människors ögon.

– Enligt en definition är en muslim någon som har slöja och inte ifrågasätter, och du ser själv att jag inte är den typen. Jag tror inte att man föds in i en religion. Bara det svaret gör att det är stor risk att jag hamnar i fängelse när jag kommer till Iran nästa gång. Men skriv du. Ha!

Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons