Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3D-filmen gör comeback

/
  • John Lasseter har regisserat filmer som ”Toy story” och ”Bilar”. Han är mannen bakom Pixar som revolutionerat animationsvärlden.
  • ”Bolt” är den senaste av storfilmer från Disney och Pixar. I kväll har den Sverigepremiär.

Annons

– Förr gjordes filmerna med 3D-effekterna som självändamål. Numera är det mer subtilt. Storyn är viktigast effekterna finns i bakgrunden, säger legendariske producenten John Lasseter.

”Bolt” är en actionhistoria om en hund, som spelar huvudrollen i en tv-serie och tror att han är superhjälte på riktigt. När han hamnar ute i verkligheten tvingas han inse att han bara är en vanlig hund och som måste förlita sig på sin nya vänner, en katt och en hamster, för att överleva.

Filmen blir den första storfilm som lanseras i 3D när formatet, som många förknippar med röda och gröna glasögon i början av 80-talet, åter är i ropet.

– Men vi vet att de flesta kommer att se ”Bolt” i 2D, och det är också så den kommer att ses på dvd. Därför är det viktigaste för oss att göra bra filmer som inte är beroende av effekterna. De kommer som en extra bonus för den som kan se dem, men de är inte nödvändiga.

John Lasseter, 52, är en levande legend inom animationsvärlden och av många ansedd som Walt Disneys arvtagare. Han har regisserat nutida klassiker som ”Toy Story” och ”Bilar” och producerat filmer som ”Råttatouille” och ”Wall-E”. Han säger att han är oerhört stolt över att vara en del av animationsindustrin.

– Se på de fantastiska animerade filmer som görs världen över. Miyazakis filmer till exempel.Det är fantastiska filmer som låter filmskapare med unika visioner skapa mästerverk.

Trots att Lasseter i grunden själv är regissör hinner han för närvarande inte med det jobbet. Han är för upptagen med att sköta två stora bolag och att vara närvarande som producent.

Hur ser framtiden ut? Kommer det att komma nya uppfinningar som förändrar sättet att göra dataanimerad film?

– Det gör det säkert. Våra verktyg är ju våra datorer, och utvecklingen går så oerhört fort. Men vi sysslar aldrig med teknisk utveckling som självändamål. Det måste hela tiden ligga fokus på storyn. Den måste komma först.

”Bolt” är en fartfylld actionhistoria, som i Sverige fått 7-årsgräns. För några år sedan fick Pixars ”Superhjältarna” samma åldersgräns, och högre kommer det aldrig att bli.

– Jag kommer aldrig någonsin medverka till att vi gör en animerad film som blir barnförbjuden eller som får hög åldersgräns. Vi skulle utesluta halva vår publik då. Vi gör filmer som ska vara tillgängliga för alla.

Mer läsning

Annons