Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cantet ställer skolan mot väggen

/
  • Laurent Cantet har tidigare gjort filmer som ”Mot södern” och ”Time Out”. ”Mellan väggarna” vann förra våren Guldpalmen i Cannes för bästa film. Foto: Jessica Gow/Pressens Bild

Annons

Fredag 30 januari

I Guldpalmvinnaren ”Mellan väggarna” lurar regissören Laurent Cantet våra fördomar flera gånger om. Höstupprop i en fransk skola. Mångkulturella elever. De nya lärarna presenterar sig, de gamla skrattar luttrat: ”Hoppas ni kan hålla modet uppe”.

Då anar man vad som väntar, antingen en skräckhistoria med dånande kulturkrockar och krig i korridorerna eller en tillrättalagd version av hur fint allt blir bara vi är demokratiska och toleranta mot varandra. Men inget spektakulärt inträffar i skolan. I stället fortlöper året med de typiska småkonflikter och glädjeämnen som finns överallt. En elev bråkar, en annan höjer sina betyg. I skamvrån sitter bara publiken med sina fördomar. Och regissören Laurent Cantet kan nöjt konstatera att han lyckats.

– Mitt mål var inte att göra en film om en typisk problemskola. Jag ville inte visa överdramatiska händelser. Jag ville skildra vardagen och relationen mellan en klass och en lärare, säger Cantet när han besöker Stockholms filmfestival.

– Dessutom ville jag visa på rikedomen i klassens kulturella mångfald; att dessa barn har olika historier, olika sätt att tänka.

”Mellan väggarna” färdigställdes under den period då franska ungdomar kravallade på gatorna och tv dagligen visade bilbränder och polischocker från de invandrartäta förorterna. Hur ser Cantet på framtiden för de femtonåringar som han skildrar i sin film?

– Filmen är en reaktion på den kritiska blick som möter dagens ungdomar. Jag tror att den är viktig för att den handlar om den åldersgrupp som man bara tar hänsyn till när bilarna brinner. Mina rollfigurer är just i den ålder då de positionerar sig mot de vuxna, den ålder som skrämmer de vuxna allra mest. Att undersöka vad de ungdomarna kan bidra med är ett sätt att undvika de problem som man förknippar med dem.

Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons