Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deneuve spelar matriark mot sin dotter

/
  • I ”En julberättelse” spelar Catherine Deneuve den åldrande Junon som drabbats av cancer. Till jul bjuder hon in alla sina barn med förhoppningen att någon av dem ska kunna donera benmärg till henne. Foto: Folkets Bio

Annons

– Regissörerna verkar bara bli yngre.

Det säger Catherine Deneuve, en av fransk films verkligt stora, om sin 50 år långa karriär.

Deneuve, född i Paris, har fyllt 65 år men kan fortfarande dominera och domptera en samling journalister. Som i Cannes i våras, när hon berättade om den nu Sverigeaktuella ”En julberättelse”.

Där spelar Deneuve den åldrande Junon som drabbats av cancer. Till jul bjuder hon in alla sina barn med förhoppningen att någon av dem ska kunna donera benmärg till henne. Men de premisserna kanske inte är de bästa när det gäller att läka en sargad familj.

Deneuve spelar i filmen mot sin dotter, Chiara Mastroianni, som hon har med den italienske skådespelarlegendaren Marcello Mastroianni.

– Tack och lov har jag inga scener mot henne. Men att spela i samma film som sin dotter är en sådan sak som känns konstigt på förhand och roligt efteråt. Det är inte särskilt svårt. Chiara är skådespelare och när vi jobbar ihop har vi en arbetsrelation precis som alla andra.

I en laddad scen i filmen säger Deneuves rollfigur till en annan av sina döttrar att hon inte älskar henne längre.

– Hon är ärlig, men ändå är det inte sant, säger Deneuve.

– Det är något som hon måste säga i det ögonblicket, men det handlar inte om brist på kärlek. För ett barn som föds in i en extremt stark kärleksrelation är det svårt att finna sin egen plats i den kärleken.

Under sin långa karriär har Deneuve spelat alla sorters roller för alla sorters regissörer. Hon säger att nyfikenheten är en del av hennes personlighet:

– Men framför allt tycker jag att regissörerna verkar bli yngre. Ja, det kommer visst bara fler och fler unga regissörer nuförtiden (skratt).

Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons