Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dennis Alexis tipsar: Sunset Boulevard – Gamla Hollywood lever vidare

/
  • Gloria Swanson och William Holden i filmklassikern
  • Gloria Swanson under sin storhetstid, i filmen
  • Ett foto av Gloria Swanson från 1921.

Få filmer har gjort så starkt intryck på mig som "Sunset Boulevard" Filmen räknas till en av de stora klassikerna och fortsätter än i dag att trollbinda filmälskare världen över.

Annons

För att undvika skuldindrivare gömmer sig manusförfattaren Joe i ett till synes övergivet hus på Sunset Boulevard. Men huset visar sig bebos av Norma Desmond, en åldrande stumfilmstjärna som har fallit i glömska. Hon anställer Joe till att bearbeta ett manus som Norma hoppas ska leda till en comeback, men i stället drar hon in honom i en destruktiv värld av lögner och galenskap.

"Sunset Boulevard" är ett mästerverk. Bäst är förstås Gloria Swanson, som likt sin karaktär brottades med att uppnå den status hon hade under stumfilmens storhetstid. Till skillnad från Norma så lyckades hon göra comeback och Oscarsnominerades för sin roll.

Kulisserna är magnifika, speciellt Normas pampiga hus, och flera kändisar gör små inhopp som sig själva; till exempel filmmogulen Cecil B. DeMille, skvallerskribenten Hedda Hopper, samt stumfilmsstjärnorna Buster Keaton och Anna Q. Nilsson.

"All right, Mr. DeMille, I'm ready for my close-up."

För mig som har en passion för klassisk film och gamla Hollywood är "Sunset Boulevard" ett måste i samlingen. Är du sugen på klassisk film noir i jul så finns filmen utgiven på Blu-ray och DVD.

Mer läsning

Annons