Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var bättre förr...

/
  • Om du inte missat trailern har du redan sett en av de få roliga scenerna  i ”Vi hade i alla fall tur med vädret – igen”.

Annons

En svensk komedi i roadmovie-genren som borde ha haft alla förutsättningar att bli riktigt rolig rakt igenom, även om det handlar om en ”repris” på en succéfilm på tv från 1980 med stor igenkänningsfaktor. Här har regissören Kjell-Åke Andersson ett straffsparksläge, men tyvärr går skottet stolpe ut.

Skeptiska Gun och superstressade Gösta (samma skådisar nu som då) har blivit gamla, fått barnbarn och förebreder sig nu för sommarsemestern och resan till utflugne sonen Johans bröllop uppe i Norrland. Den av hemorrojder drabbade Gösta låter sig övertalas av en bilhandlare att byta ut ut sin gamla bil och Polarvagn mot en husbil. Sen bär det iväg.

En del händelser och ”katastrofer” längs vägen är hyfsat komiska medan andra inte håller måttet. Långt ifrån samma suveräna komik som i den första filmen av Kjell Sundvall. Där fanns ju också en morfar med som passagerare, gestaltad av Gunnar ”Knas” Lindkvist, som gav extra knorr på humorn. Nu hade jag gärna sett lite mera av Johan Glans i ett annat semesterfordon.

Möjligen var mina förväntningar alltför högt uppskruvade och trailern från safarin på Kolmården bådade gott. Men särskilt mycket mer än så blir det inte.

Ingen skugga över Rolf Skoglunds och Claire Wikholms insatser denna gång heller, men transportsträckorna är bokstavligen talat för långa, tempot för lågt och de komiska poängerna för få. Ungefär som i uppföljarna till ”Göta Kanal”. Trean på tärningen är så svag som den kan bli.

Men so what, det blir en säker publiksuccé ändå.

Mer läsning

Annons