Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En thriller som är skrämmande aktuell

/
  • Clive Owens i rollfiguren Louis Salinger . En Interpolagent som reser jorden runt för att utreda en banks skumraskaffärer i ”The International”.Foto: Jay Maidment/AP/Scanpix

Annons

En thriller där en storbank ligger bakom allt ont. Kan en film ligga mer i tiden än så?

– Det var ett verklighetstroget manus. Men det som hänt det senaste halvåret gör den skrämmande aktuell, säger Clive Owen om ”The International”.

Clive Owen spelar huvudrollen som en Interpol-agent i ”The International”, regisserad av Tom Tykwer.

I centrum finns en storbank i Schweiz som är inblandad i skumraskaffärer och Owens rollfigur får fara mellan världsdelarna under sin jakt på sanningen.

– Och det var tufft, för på varje ställe fanns det alltid ett team som redan var klart att filma. Så jag kom dit, trött efter resan, fick sova en natt och så var det dags att jobba, säger Clive Owen om filmen, som efter finanskrisen blivit skrämmande aktuell.

Filmens mest spektakulära scen är en lång skottväxling på Guggenheim-museet i New York, där till slut hela interiören har skjutits sönder.

– Vi byggde upp en exakt kopia av museet i en studio här i Berlin. Det var en fantastisk scen, en av de bäst regisserade scener jag någonsin har varit med i. Och killen jag spelar är verkligen inte cool. Han gör nästan på sig.

Han ser ”The International” som en efterföljare till de klassiska konspirationsfilmerna från 1970-talet, och säger att man innan inspelningen tittade på filmer som ”French Connection”, ”Sista vittnet” och ”Alla presidentens män”.

– Spike Lee visade filmer som han tyckte var relevanta innan vi gjorde ”Inside man” och Tom tyckte det var en lysande idé.

För några år sedan var Clive Owen en av de skådespelare som sades vara aktuella för rollen som James Bond. Owen skrattar när han blir påmind.

– Det var ingenting som jag någonsin hörde något om. Det var någonting som medierna hittade på och skrev en massa om. Jag tycker Daniel Craig var ett utmärkt val.

Och hur står det till med den utlovade ”Sin City 2”?

– Jag tror jag får den frågan så fort jag gör en intervju, och mitt svar är att jag inte vet. Det har talats om det, men inget konkret, och jag har i alla fall inte fått något manus ännu.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons