Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En thriller som har det mesta

/
  • Sven-Bertil Taube och Michael Nyqvist. I en av senare års bästa svenska thriller.
  • Noomi Rapace spelar Lisbeth Salander. Hon gör det som ett blödande sår som ständigt petar i sig själv för att inte tillåta sig att läka.

Annons

Eftersom undertecknad tillhör den minoritet som i-n-t-e läst Stieg Larssons ”Milliennium”-trilogi så kan jag antagligen se på filmerna med andra ögon än många andra. Med en viss fördel må jag säga eftersom det sällan är kul att se en jakt på en seriemördare som redan är känd.

Därför överlåter jag alla jämförelser med författarens beskrivningar av stjärnreportern Mikael Blomkvist och den dysfunktionella Lisbeth Salander åt andra.

Niels Arden Oplev samlade stora delar av Sveriges skådespelarelit omkring sig och tillsammans har första delen, biofilmen (övriga två är direkt för tv), inte mycket i övrigt att önska. Inte för den som gillar tempofylld dramatik, spänning, privatdeckare på mördarjakt och små, små politiska budskap.

Stundtals är det idylliskt ute i den karga, norrländska naturen dit ”Kalle” Blomkvist beger sig för att reda ut ett mångårigt försvinnande i en stor överklassfamilj där de flesta tycks hata varandra. Emellanåt är det skrämmande obehagligt, för att inte säga äckligt. Peter Andersson är verkligen van vid roller som skurk eller som i detta fall, ett avskyvärt svin till förmyndare.

Sven-Bertil Taube är prickfri som Henrik Vanger, den åldrande direktören som vill veta vem i släkten som tog hans älskade brorsdotter av daga. Det har gått 40 år och ingen kropp har återfunnits. Michael Nyqvist bär upp deckarrollen med sedvanlig skärpa och Noomi Rapace är oemotståndlig och filmens största behållning som den sargade, men osedvanligt klipska Lisbeth Salander.

När släkten samlas för att försöka stoppa vidare efterforskningar känns det litet som i en del Agatha Christie-deckare. Kort sagt: en film som en thrillerälskare inte bör missa.

Mer läsning

Annons