Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exotisk i sin svenskhet

/

Annons

Det känns förvirrande att komma in i det svenska landskapet med personer som talar franska på en svensk färja.

Filmen handlar om en fransman och hans dotter som hyrt hus på svenska västkusten. Det känns som att komma som turist till sitt eget land och det välbekanta presenteras som speciellt.

Albert har tagit med sig sin dotter Jeanne på ännu en bildande sommarresa. Denna gång börjar med ett fiasko eftersom huset de hyrt inte är ledigt. De måste dela hus med ägaren – svenska Annika och hennes väninna, fransyskan Christine. Där startar dramat som handlar mer om människors utveckling än om någon yttre dramatik.

Filmen saknar egentligt fokus och handlar om flera personer, men intressantast är historien om Jeanne och hennes späda förälskelse. Mycket dramatik under ytan trots att ingenting egentligen händer, Björn Gustafsson spelar grabben som hon blir förälskad i och både han och Lia Boysen gör bra ifrån sig i denna lågmälda historia. Den enda som inte är lågmäld är Jean-Pierre Darroussin som spelar mer storfransk dramatik, som inte känns riktigt rätt bland kobbar och skär.

Ingen märkvärdig film alltså, men väldigt exotisk i sin svenskhet. Regissören som vistats i Bohuslän på somrarna har hittat den svenska sommarkänslan och också den rätta stämningen för tonårig ensamhet och förälskelse.

Mer läsning

Annons