Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genuint snällt och charmigt

/
  • En supersmart jycke. Tillsammans med sin sjuårige adoptivson bjuder han på lättsamma historielektioner i
  • Den superintelligenta hunden Herr Peabody och hans sjuårige adoptivson Sherman ger sig ut på äventyr i en tidsmaskin, tillsammans med Shermans klasskompis Penny.Foto: Fox

Herr Peabody är affärsmogul, Nobelprisvinnare, vetenskapman som forskar i alternativa energikällor, zumbadansör och uppfinnare av röstförvrängningseffekten autotune. Han är helt enkelt ett geni.

Annons

Som även råkar vara en hund, bör kanske tilläggas. Han har en mänsklig adoptivson vid namn Sherman, som han brukar resa tillbaka i tiden med för att uppleva historiska händelser på plats.

Tillvaron i den lilla familjen är dock friktionsfri och välorganiserad även om ingen kan förneka att situationen är udda. Men så hamnar Sherman i bråk med klassens elaka flicka Penny, vilket i slutänden leder till att de båda minst sagt otippat bryter alla regler som hör tidsresebbegreppet till

"Herr Peabody och Sherman" är baserad på en gammal hederligt tecknad tv-serie som såg dagens ljus redan i slutet på 1950-talet. Detta förklarar förstås varför en del fans slagit bakut och reagerat över datanimeringen, men för egen del måste jag säga att detta är något av en ickefråga.

Det väsentliga är att "Herr Peabody och Sherman" lyckas relativt väl med att appellera till en yngre publik som inte nödvändigtvis måste serveras uppskruvad action i parti och minut.

Samtidigt tror jag både barn och vuxna kan roas av den lättsamma tolkningen av historien som framträder i samband med att våra hjältar träffar celebriteter som Michelangelo, Leonardo Da Vinci, George Washington och Agamemnon.

Summa summarum är "Herr Peabody och Sherman" en genuint snäll och charmigt nördig skapelse som i bästa fall till och med kan lära sin potentiella publik något vettigt kryddat med humor utan pekpinnarna i högsta hugg. I det avseendet har svenska filmare för övrigt alltjämt något att lära.

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons