Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glittrigt och spetsigt på Guldbaggegalan

/
  • Petra Mede oroar sig inte särskilt mycket över att hennes skämt på Guldbaggegalan ska uppröra.
  • Anita Wall är nominerad till bästa kvinnliga biroll som Frida i filmen
  • Mikael Marcimains filmatisering av Klas Östergrens

Måndagen den 26 januari är det dags för den årliga Guldbaggegalan, där man hyllar det bästa inom svensk film från det gångna året. Galan direktsänds i SVT1 med start kl. 20.00 och leds i år av komikern Petra Mede.

Annons

Värdig, överraskande och spetsig. Så ska måndagskvällens Guldbaggegala i ledning av Petra Mede bli.

Det blev skandal. Skriverier. Twitterstorm. Förklaringar och ursäkter.

Snacket efter fjolårets Guldbaggegala handlade inte så mycket om Karl Axel Pehrsons gyllene insekter som om ett skämt som, milt uttryckt, inte landade väl. Värdinnan Sissela Kyle presenterade radioprofilen Kodjo Akolor med orden "Nu blir det färgfilm", en kommentar som av många uppfattades som rasistisk.

Inför måndagens gala har man haft fjolårets händelser i åtanke.

- Vi är väldigt aktsamma naturligtvis. Vi har ju ett finmaskigt nät för att sådant där inte ska slippa undan, men uppenbarligen hade vi alla garden nere på något sätt. Det är väldigt beklagligt. Det finns inget försvar för det. Men man lär sig också av sådana saker, säger SVT:s projektledare Anders G Carlsson, och tillägger att man samtidigt inte kan låta rädslan för att stöta sig med någon ta överhanden:

- Det finns ju en risk med att vi som gör tv-underhållning blir rädda för att vara lite edgy, det tjänar ingen på. Man får sticka ut hakan lite, men man får tänka sig för.

Petra Mede ledde galan 2011 och 2012 och är glad över att vara tillbaka i rollen som konferencier för direktsändningen i SVT från Cirkus i Stockholm.

- Det är ett av de allra roligaste uppdrag jag någonsin haft, berättar hon.

Manuset skrivs i år av Samuel Åhman och Per Wickström i samarbete med Anna Granath och Mede själv. Så hur har de tänkt kring humorn?

- Jag kommer att säga saker jag själv skrattar åt. Det är min ledstjärna, säger Mede, och förklarar att hon sällan oroar sig för att hennes skämt ska uppröra:

- Sedan har erfarenheten lärt mig att vara medveten om kontexten. För vilka skämtar jag? Vilka tittar på det här programmet? Det jag är mest uppmärksam på nuförtiden är om det är många barn som tittar och som på något sätt kan drabbas av något skämt jag drar. Men så kommer det förmodligen att bli någon gång ändå. Humor är ett riskfyllt yrke.

"Överraskning och värdighet" är enligt Anders G Carlsson ledorden för galan. Överraskningarna är av förklarliga skäl hemliga. Värdigheten märks kanske allra tydligast i den traditionella minnesstunden, där bland andra den Oscarsbelönade filmaren Malik Bendjelloul, de folkkära skådespelarna Brasse Brännström, Kim Anderzon och filmstjärnan Anita Ekberg hedras.

Anders G Carlsson berättar att det i år inte kommer att bli något artistframträdande under själva "In Memoriam"-momentet.

- Vi kommer att tona ned det. Den delen av galan handlar om dem som har lämnat oss, inget annat. Det ska vara en stund för eftertanke.

Värdigt och överraskande - och så glammigt, förstås. Guldbaggegalan är en av årets mer glamourösa tillställningar. Stjärnorna plockar fram finkläderna, så även värdinnan.

- Det blir glittrigt och sedan lite spetsigt. Precis som humorn alltså, säger Petra Mede.

Therese Lindström/TT

Mer läsning

Annons