Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hygglig hybrid av Bourne och Bond

/
  • I Ridley Scotyts

Annons

Hjälten i actiondramat ”Body of Lies”, CIA-agenten Roger Ferris, talar arabiska och kan sin Koran. Han är hemma i Mellanöstern. I en nyckelscen är han hack i häl på en inhemsk terrorist på bakgatorna i Amman i Jordanien. Amerikanen hinner ifatt sin jordanska fiende, och sättet han gör det på får mig att acceptera många av överdrifterna hos denne hybrid av kollegorna Jason Bourne och James Bond.

Leonardo DiCaprios tolkning av den kallhamrade CIA-kämpen präglas av både intensitet och tungsinne. Mitt bland alla slag, skott och blessyrer visar Roger Ferris empati, ja, till och med något som liknar kärlek.

Även Russell Crowe får gestalta en CIA-chef med nyanser. När denne inte ringaktar andras liv lär han exempelvis sin son kissa. Att det här till 99 procent är grabbarnas och gubbarnas värld får mig ändå halvvägs in i filmen att misströsta. Men då träder Golshifteh Farahanis sjuksköterska in i handlingen och skapar något som lättar upp och skojar till det, så att spänningen kan skruvas upp ytterligare.

Regissören Ridley Scott berättar rappt och har kul i Hollywoods lekstuga. Många scener, det gäller både till form och innehåll, för tankarna till digitala spel. En uppgörelse är som tagen ur onlinespelet ”Counter Strike”. Andra inslag påminner om Google Earth-vyer, där rollfigurerna per satellit zoomar in och avlyssnar - för nöjes skull. Som underhållning duger det.

Mer läsning

Annons