Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianer och vita möts vid Lake Ontario

/
  • Melissa Leo har fått mycket beröm och flera priser för huvudrollen i ”Frozen River”, en film som vann Bronshästen på Stockholms filmfestival. Melissa Leo blev även Oscarsnominerad.Foto: Nonstop entertainment

Fredag 6 mars

Annons

Två fattiga kvinnliga flyktingsmugglare, en indian och en amerikan. De möts i prisade dramat ”Frozen River”.

På den västra sidan av Lake Ontario ligger Niagarafallen, ett av världens stora turistmål. På den östra sidan, bara några mil därifrån, råder djup fattigdom. Här möts tre nationer: USA, Kanada, och den indianska mohikanstammens självstyre. Och här smugglas hundra illegala invandrare i veckan in i USA. Ofta av kvinnor. Deras historia berättas i ”Frozen River”, som vunnit tunga filmpriser i bland annat Stockholm, New York, och Hamburg.

Regissören, debutanten Courtney Hunt, berättar att flyktingsmugglingen är ett av mycket få sätt att tjäna pengar i de husvagnstäta, snötäckta områdena i de norra delarna av staten New York.

– Och det handlar om mycket stora pengar. Skattefria. Smugglarnas familjer har stadsjeepar och snygga kläder, de andra är djupt fattiga. Men det är en riskabel sysselsättning.

Flyktingsmugglarna är ofta mohikaner, och Courtney Hunt beskriver smugglingen som en sysselsättning som splittrar reservatet – både i rika och fattiga och förespråkare och motståndare.

– Amerikanska myndigheter har tryckt på för att indianerna ska säkra gränsen. Men inom reservatet finns kanske sex olika regeringar – kanadensiska och amerikanska mohikaner, traditionella och moderna... Lojaliteterna varierar, men framför allt är mohikaner lojala med mohikaner. Och nästan alla har någon familjemedlem som är inblandad i smugglingen.

”Frozen Rivers” huvudroll spelas av Melissa Leo från ”21 Grams” och tv-serien ”Uppdrag mord”. Den är en ganska typisk independentfilm från ”det andra USA”, en film som undersöker fattigdom, segregering och social desperation.

Kommer amerikanska filmare att slå an en mer optimistisk ton nu när Barack Obama blir president?

– Det är en bra fråga. Jag tror att Obama kommer att fokusera på ”the working poor”, folk som har tre jobb men ändå inte går runt, som inte har några besparingar och ingen sjukförsäkring. De är inte fattiga men lever hela tiden på gränsen. Om Obama inför en generell sjukförsäkring kommer mycket att förändras. Det kommer kanske att leda till andra typer av film också.

Den är också en typisk indiefilm såtillvida att den lika gärna hade kunnat försvinna helt. Men allt förändrades av Sundancefestivalen, där jurymedlemmen Quentin Tarantino hyllade ”Frozen River”.

– Jag har inte själv träffat honom, men hans beröm och priset vi vann gjorde att filmen plötsligt tog fart. Utan honom hade filmen varit föräldralös. Nu har jag plötsligt en karriär.

”Lojaliteterna varierar, men framför allt är mohikaner lojala med mohikaner. Och nästan alla har någon familjemedlem som är inblandad i smugglingen”

Mer läsning

Annons