Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan en saga bli bättre?

/

Annons

Kvalificerad underhållning sveper med sig alla människor och det är väl anledningen till att ”Slumdog Millionaire” har vunnit åtta Oscarsstatyetter, för underhållning är det.

Musiken står för en hel del av och det är en indisk kompositör AR Rahman som står för den och han har sålt mer än hundra miljoner skivor med sin filmmusik. Musiken står för en del av filmens rytm och Danny Boyles bildspråk och klippningen för resten. Här finns en energi som vinner publiken.

Vi möter Jamal som vuxit upp i slummen i Mumbai, men som med friskt mod och uppfinningsrikedom har tagit sig fram här i livet och nu står han inför den sista frågan i tv-programmet ”Vill du bli miljonär”. Han har klarat sig alldeles för långt tycker producenten och sätter polisen på Jamal för fusk. Men det finns en anledning till att Jamal vet det han vet och det får vi se.

I tillbakablickar i flygande fläng får vi se Jamals liv och det är berättat som en riktig skälmhistoria. Förhållandena i slummen är fruktansvärda, det är våld och svält som gäller, men barn är barn och barn vill leva och leka och det gör Jamal och hans kompisar. Det är barn från slummen i barnrollerna så det vi ser är äkta slumbarn med spring i benen och idéer i huvudet.

Jamal och hans bror har sällskap av flickan Latika, som Jamal blir mer och mer förälskad i. Som i en riktig saga skiljs de unga förälskade åt och Jamal kämpar för att träffa henne igen.

Jamal är den osannolika hjälten – han är utan makt och kroppskrafter, men har viljan att ta sig upp ur slummen och han har sin moral. Han är helt enkelt en god människa (nåja, lite måste man ljuga och stjäla för att få sig en matbit) och till och med de mest hårdhudade faller för hans person. Till exempel polischefen som tror att han fuskat i tävlingen.

Jamal fuskar inte och han bryr sig inte om pengar heller, det är kärleken som är hans drivkraft. Men därför kan han vinna både prinsessan och penningkistan. Kan en saga bli bättre?

Mer läsning

Annons