Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidman dras till mörkret

/

För Nicole Kidman är det de tunga dramerna som lockar mest.
– Jag dras till mörka, komplicerade karaktärer. Det är de som är mest spännande att hugga tag i, säger hon inför Sverigepremiären av storfilmen ”Australia”.

Annons

 – Det är verkligen ingen tillfällighet att jag får många sådana filmer. Jag söker efter dem, säger Nicole Kidman till TT Spektra.

Men den film hon just nu är aktuell i är inget tungt, komplicerat drama. Tvärtom. Baz Luhrmanns ”Australia” är en bred, episk äventyrsfilm som utspelas i – just det – Australien mellan 1939 och 1941.

Kidman spelar den brittiska aristokraten Lady Sarah, som kommer till Australien och som av olika omständigheter tvingas ta över sin mördade makes farm. Hon måste låta driva en stor kreatursjord till Darwin, där armén behöver kött. Hon får hjälp av en tuff cowboy, spelad av Hugh Jackman. Och att de två under resans gång får upp ögonen för varandra på mer än ett sätt lär väl inte förvåna.

Det här är andra gången Kidman och Luhrmann arbetar ihop (de gjorde ”Moulin Rouge” tillsammans 2001). En film med titeln ”Australia” utger sig i viss mån för att ge en bild av hela landet. Gör den det? Kidman säger:

– Jag tycker att filmen förmedlar den känsla av driftighet och framåtanda som präglar mycket av Australien. På det sättet finns det en känsla av vad Australien, när landet är som bäst, har att erbjuda.

Men filmen tar också upp landet när det är som sämst. Luhrmann skildrar ingående rasismen mot urinvånarna, aboriginerna.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons