Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maffian stolt över ”Gomorra”

/
  • Matteo Garrone har gått in för att skapa en så dokumentär känsla som möjligt i filmatiseringen av ”Gomorra”. Foto: Nonstop Entertainment

Annons

Fredag 13 februari

Roberto Saviano blev mordhotad för sin bok om den napolitanska maffian. Men maffian verkar snarast ha blivit stolt av filmatiseringen av ”Gomorra”.

Han är mannen bakom det senaste årets mest hyllade film – den redan mångfaldigt prisbelönade ”Gomorra”. Men till skillnad från författaren till denna berättelse om maffian i Neapel har Matteo Garrone aldrig blivit mordhotad.

– Jag tror maffiabossarna var stolta över att filmen gjordes. De kände sig som i ”Gudfadern”, säger Matteo Garrone.

Intervjun skedde under filmfestivalen i Cannes våren 2008, på en terrass strax ovanför paradgatan Croisetten. Med tanke på alla kontroverser kring ”Gomorra”, inte minst det uttalade mordhotet mot författaren Roberto Saviano, kändes det lite obehagligt att göra en intervju ute i det fria. Fanns det av maffian utsända prickskyttar i något av alla närliggande hus?

Men Garrone lugnade.

– Jag har aldrig blivit hotad. Roberto har blivit mordhotad eftersom han namngav maffiabossarna och när boken blev en internationell succé, så insåg de att deras namn skulle spridas över världen.

Filmatiseringen av ”Gomorra” har filmen blivit en stor framgång i Italien, där den visats för fullsatta salonger. Den kommer senare att vinna bland annat Cannesfestivalens Grand Prix och fem utmärkelser vid Europeiska filmakademins prisutdelning i Köpenhamn i december.

Den är nominerad till årets Oscar för bästa icke engelskspråkiga film. Filmen spelades in i de områden i Neapel där boken utspelas.

– Jag samarbetade inte med maffian, men jag gjorde från början klart att jag gjorde en film om dom, inte mot dom. Och många av dom var stolta över att filmen gjordes, säger Matteo Garrone och fortsätter:

– En av dom, som jag talade med, sa att hans favoritfilm var ”Gladiator”, eftersom han såg sig som en arvtagare till de romerska kejsarna. Han såg inga likheter mellan sig själv och maffian i USA.

”Gomorra” är gjord i en närmast dokumentär stil, och med mestadels okända skådespelare. Garrone säger att hans avsikt från början var att filmen skulle ha en mycket dokumentär prägel.

– Den skulle kunna ses som ett krigsreportage, som en skildring från frontlinjen. Och att vi kunde filma i de miljöer där boken utspelas var fantastiskt.

FOTNOT: ”Gomorra” hade Sverigepremiär den 9 januari och visades i Sandviken häromveckan.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons