Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... men debutprojektet skrotas

Annons

Två år efter presentationen av Filminstitutets Rookie-projekt kommer de första debutfilmerna. Men samtidigt står det klart att projektet läggs ner.

Det var på Göteborgs filmfestival 2007 som Rookieprojektet presenterades som ett samarbete mellan bland andra Filminstitutet, SVT och Film i väst. Syftet var att stödja första- och andragångsregissörer så att de kunde göra billiga, mer experimentella filmer, oberoende av privat kapital.

– Målet är att hitta det som är nytt, spännande och modigt men som ändå bottnar i starka berättelser om starka karaktärer, sa en entusiastisk Tomas Eskilsson, vd för Film i väst.

Nu kommer de två första filmerna i Rookiesatsningen: ”Karaokekungen” av Petra Revenue och ”Guidance” av Johan Jonason. Två andra filmer är under produktion, däribland den mest högprofilerade filmen: Håkon Lius ”Miss Kicki” som har Pernilla August i huvudrollen och är inspelad i Taiwan.

Ett sista Rookieprojekt återstår att göra. Det är öronmärkt för en kvinnlig regissör.

Men samtidigt står det klart att hela projektet ska skrotas. Filminstitutets vd Cissi Elwin Frenkel säger visserligen att projektet ska utvärderas först, men Andrea Östlund, projektledare för Rookie, ger en annan bild:

– Det blir ingen fortsättning och det har jag vetat sedan september. Jag ser en stor brist i att den frihet som Rookieprojektet stod för nu försvinner, frihet att utvecklas utan att vara beroende av privata finansiärer och den press det innebär. Det måste finnas en plattform för experiment.

Debutanterna Johan Jonason och Petra Revenue har olika syn på Rookie och dess betydelse för deras filmer:

– Jag hade gjort ”Guidance” ändå, på ett eller annat sätt. Initiativ som det här kan inte fortsätta hur länge som helst, då blir de för institutionaliserade, säger Jonason.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Jag hade inte gjort ”Karaokekungen” utan Rookieprojektet, säger däremot Revenue.

” Jag tycker det är jättetråkigt. Jag hade inte gjort ’Karaokekungen’ utan Rookieprojektet.”

Petra Revenue

Erik Helmerson

Mer läsning

Annons