Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael Nyqvist tonar ner sexet

/
  • Michael Nyqvist och Noomi Rapace har huvudrollerna som Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander i ”Män som hatar kvinnor”. Filmen har biopremiär i kväll.

Annons

Nackskador, utslitna piercingar och vurpor med motorcykel.

Inspelningen av ”Män som hatar kvinnor” var inte någon enkel match för huvudrollsinnehavarna Noomi Rapace och Michael Nyqvist.

Förväntningarna inför filmpremiären av ”Män som hatar kvinnor” är skyhöga. Men hängivna läsare bör vara förberedda på att vissa händelser strukits i filmen. Mikael Blomkvist är till exempel inte samma kvinnokarl som i boken.

– Hade vi gjort det som stod i böckerna hade det blivit dansk gladporr, det gick inte, säger Michael Nyqvist.

Inför rollen som datahackern Lisbeth Salander ville Noomi Rapace förvandla sin karaktär till en verklig människa.

– Hon är lite osannolikt beskriven i boken. Hon är jättesmal, anorektisk och pytteliten, äter bara skräpmat och röker hela tiden. Hon är ful, fast männen vill ändå ha henne. Hon kan slåss fast hon är så liten, säger hon.

För att se ut som sin rollfigur valde Noomi att träna upp sig ordentligt inför de fysiskt krävande inspelningarna.

– Jag ville inte banta ner mig och bli anorektisk. Jag satsade på att bli pojkigare i kroppen och få bort mina former. Om jag var svag så skulle det vara omöjligt för mig att göra alla dessa scener.

Hon skrattar åt det faktum att hon tvingades pierca sig för att likna sin karaktär.

– Jag tog i mina gamla hål. Jag var punkare när jag var yngre och hade både hål i näsan och i ögonbrynet. Det var skitjobbigt att gå omkring med som 28-åring och morsa. Som en 30-årskris.

Trots att Noomi troligtvis kan förvänta sig ett stort genomslag för sin roll vill hon inte bli folklig.

– Jag har ingen som helst vilja att bli en offentlig person som sitter i olika program och liksom smetar ut mig själv. Jag förstår inte att folk inte vill måna mer om sitt privata och sin integritet.

Inspelningarna var tuffa för både Nyqvist och Rapace. Vid en otäck våldtäktsscen slets flera av Noomis piercingar ut. Efteråt fick medlemmar av filmteamet ligga på golvet och leta efter smyckena. Ringarna måste vara identiska i nästa scen.

– Men det är småskråmor, man känner inte så mycket, säger Noomi, som borde veta. Inför rollen tog hon nämligen MC-körkort och råkade dessutom ramla med motorcykeln under inspelningen. Dock klarade hon sig från allvarligare skador.

Michael Nyqvist skadade däremot nacken när han hängde i en snara.

– Jag hängde lite för länge, svimmade och höll på. Dagen efter såg jag ut som en giraff. Det smattrade nervtrådar och jag tappade känseln lite här och där.

Trots att Michael och Noomi har arbetat ihop i nästan två års tid har de som privatpersoner inte kommit varandra särskilt nära.

– Vi har verkligen hållit oss på vår kant. Vi har inte skickat sms med ”kram” eller fikat. Vi har bara jobbat, säger Michael.

– Vi är väldigt olika som människor och som skådespelare, säger Noomi.

– Men i det här sammanhanget så gick det att använda våra olikheter och att vi kommer från olika världar. För det gör ju Lisbeth och Mikael i boken också. De kommer ju från totalt olika planeter, tillägger hon.

Mer läsning

Annons