Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miloccos stora kväll

/

I kväll gäller det för Cecilia Milocco, 36-årig skådespelerska på Folkteatern i Gävleborg. För rollen som lärarinnan i ”De ofrivilliga” är hon nominerad till en guldbagge i kategorin årets bästa kvinnliga huvudroll.

Annons

- Ja, jag är både överraskad och smickrad, säger ”Cissi” när GD når henne på mobiltelefonen. Jag hade givetvis ingen tanke på att bli nominerad även om jag anade att Ruben Östlunds film skulle bli uppmärksammad i sammanhanget. Den är riktigt, riktigt bra.
Tyvär har Gävleborna inte fått se Cecilia i ”De ofrivilliga” ännu. Åtminstone inte på hemmaplan. Men nu bör den väl läggas in i programmet (på 7:an) med det snaraste.
- Egentligen är jag ju skådespelare på teatern och har inte gjort film sen 1991 då jag var med i ”Agnes Cecilia – en sällsam historia”. Ja, ifall man inte räknar de dubbningar till tecknade filmer som jag gjort.

”Cissis” röst har kunnat höras i bland andra ”102 Dalmatinerna”, ”Skattkammarplaneten” och ”Hitta Nemo”. Nå, hur hittade Ruben Östlund dig?
- Jag spelade i en pjäs i Göteborg och då blev jag ombedd att komma för att provfilma. och sen fick jag rollen. Att filma är helt annorlunda än att spela teater, genomslagskraften är enorm. Resan blev häftig och det gick ju så bra att filmen nominerades till Cannes-festivalen dit vi alla skådespelare fick resa.

”Cissi” spelar i ”De ofrivilliga” en lärarinna som ser en kollega slå en elev. Hon tar upp det med de övriga lärarna men möts av oförståelse. Kårandan flåsar henne i ansiktet. Ska hon anmäla? Hur kommer hon då behandlas på fikarasterna?
- Visst är det en okonventionell ”feelbad”-film, påpekar ”Cissi”. Men den är värd att nomineras och att jag själv finns med känns redan som en vinst, sen får det gå hur som helst på galan.

Cecilia Milocco har kontrakt med Folkteatern Gävleborg fram till nästa sommar. Sen vet hon inte hur det blir.
- Det vore givetvis skojigt att få fortsätta göra film. Det här har givit mersmak.
Ruben Östlunds ”De ofrilliga” har fått fem nomineringar. Men Jan Troell är vassare med inte mindre än åtta!
- Jag visste inte ens att det fanns så många kategorier. Men vi missade bästa utländska film, säger Troell till TT Spektra. Hoppas att det här betyder att filmen får extra publicitet och att det blir fler som ser den, även om det varit rätt bra ändå.
Troell anser att ”Maria Larssons eviga ögonblick” lidit svårt av SF:s starka ställning på biografmarknaden och är fortfarande mycket kritisk mot SF.
- Det kan låta gnälligt och surt, och en sådan här dag är jag förstås glad också. Men problemet gäller inte bara vår film; hela det svenska filmlivet blir lidande av SF:s visningsmonopol.

Cecilia Milocco är nominerad tillsammans med Lena Endre och Maria Heiskanen.

Mer läsning

Annons