Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Wallander - en utmaning för Endre

/

Annons

13 nya Wallanderfilmer spelas in i trakterna kring Ystad under ett och ett halvt år med start förra sommaren. Dramatenstjärnan Lena Endre är ett av de nya namnen i rollistan.

– Det är en riktig utmaning, säger hon.

Det var när solen glittrade i vågorna utanför den lilla byn Svarte på den skånska sydkusten som ett par av de första scenerna med Lena Endre och Krister Henriksson spelades in.

– Varsågoda, ropade regissören Charlotte Brändström.

Tystnaden lägrade sig över inspelningsplatsen. I nästa ögonblick kom Kurt Wallander, i Krister Henrikssons välbekanta skepnad, lufsande över sanddynerna. Han ropade på den nyinskaffade labradoren Jussi, som sprungit in i en trädgård.

Där stötte han på Lena Endres rollfigur, åklagaren Katarina Ahlsell, som flyttat från Stockholm till det bedrägliga lugnet i Ystad.

Och nu kommer alltså första filmen i serien, ”Hämnden”, till biograferna. De övriga kommer att släppas på dvd och därefter visas i tv.

Handlingen i korthet: Wallander har genomfört sitt livs dröm. Han har köpt sig ett hus vid havet. Kurt känner sig mer harmonisk och tillfreds med tillvaron än på länge. Något han tycker att han är väl värd.

–  Kurt har nått en ålder då han inser att han måste förändra sitt liv. Han har börjat bry sig om sig själv, sin kropp och sina vanor. Han är mer hoppfull och lite gladare, berättar Krister Henriksson som den här gången tagit aktiv del i utvecklingen av manus.

Plötsligt bryts lugnet i sommaridyllen av en kraftig explosion som släcker ner hela staden. Det är Ystads enda transformatorstation som sprängts i luften. Sprängningen följs av flera dåd. Militären kallas in och untantagstillstånd utlyses i den lilla staden, som börjar likna vad som bäst kan beskrivas som en krigszon. Wallander och hans kollegor står handfallna.

Är det sabotage eller en terroristattack? Vad vill dom? Vad kommer ske härnäst? I det allmänna kaoset och med media i hälarna famlar Wallander både bokstavligt och bildligt i mörkret efter terrorister eller gärningsmän.

Ska Wallander och hans medarbetare lyckas? Tiden är knapp och läget är kritiskt.

För Lena Endre var rollen som åklagaren Katarina ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till:

– Det är en helt ny karaktär och självklart är det roligt att få jobba med Krister Henriksson, säger hon.

Om några hetare känslor uppstår mellan Wallander och ortens nye åklagare ska vi inte avslöja.

Annars är Lena Endre ingen inbiten deckarfantast, medger hon med ett gapskratt.

– Nej, faktiskt inte. Det låter ju inte klokt egentligen. Men det är väldigt roligt att få jobba i den här genren och att få gestalta en kvinna som arbetar inom rättsväsendet. Det är något helt nytt för mig.

(GD-TT Spektra-SF)

Mer läsning

Annons