Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Lassgård på plats i Los Angeles inför Oscarsgalan: "Jag tänker tro på seger"

"En man som heter Oves" Oscarsnomineringar har präglats av den tuffa tiden för Bahar Pars med hot, hat och en ifrågasatt identitet. Men hon hoppas på revansch på Oscarsgalan, som förutspås bli ovanligt politiskt laddad. Huvudrollsinnehavaren och Gävlebon Rolf Lassgård är positiv inför söndagens drabbning.

– Jag tänker tro på seger men jag har hela tiden gillat att vara underdog.

Annons

Regissör Hannes Holm och skådespelarna Bahar Pars och Rolf Lassgård i filmen En man som heter Ove, inför Oscarsgalan.

Det är kallt i Los Angeles och Ove-gänget står på ett hotelltak med pool och småhuttrar.

– Det är kyligt säger Rolf Lassgård och får medhåll av Bahar Pars och för en sekund känns det oklart om de syftar på stämningen i teamet eller den svala väderleken.

Tv-klippet: Här är "En man som heter Oves" konkurrenter på Oscarsgalan

Skådespelarna Rolf Lassgård och Bahar Pars med regissör Hannes Holm i bakgrunden.

Upptakten till Oscargalan har för svenskgänget handlat en hel del om offentligt tjafs kring biljetterna (trots att alla berörda har en plats på galan) samt faktumet att Bahar Pars, med dubbelt medborgarskap i Sverige och Iran, kunde ha drabbats av president Trumps nya inreseregler.

Läs mer: Lassgårds Ove ger hopp om den svenska surgubben

Regissör Hannes Holm och skådespelarna Bahar Pars och Rolf Lassgård i filmen En man som heter Ove, inför Oscarsgalan.

Nu är Rolf Lassgård på gott humör och beskriver sin resa med Ove som "lång och tuff men också en stor glädjebomb". Och Bahar Pars är på plats i Los Angeles, trots att hon ironiskt nog höll på att missa planet på grund av att hon glömde sitt visum hemma och blev tvungen att störta tillbaka för att hämta det. Till slut kunde hon gå på planet med cirka tre minuter till godo och blev även mottagen väl på flygplatsen i Los Angeles. Men trots det fantastiska sammanhanget har hon svårt att vara riktigt glad.

– Det är nog många som inte förstår vad det här med inreseförbudet har gjort med mig och min identitet. Helt plötsligt är jag inte svensk utan en iranier i Sverige. Det är svårt för mig och det förvånar mig är att ingen annan i teamet får ta den här skiten. Varför ska jag ta det här ensam, tycker inte pursvenskarna någonting? Jag har fått så mycket hat och hot också, jag ar aldrig varit med om något liknande, säger Bahar Pars.

Läs mer: Lassgård-film kan få Oscar – "En man som heter Ove" är nominerad: "Jag är störtglad"

Klipparen Fredrik Morheden, producenten Annica Bellander, Hannes Holm, Bahar Pars, Ida Engvoll, Philip Berg, producent Nicklas Wikström Nicastro, Linus Sandgren, Oscarsnominerad för bästa foto, Rolf Lassgård i filmen En man som heter Ove, inför Oscarsgalan.

Samtidigt ser hon fram emot att gå på röda mattan tillsammans med Rolf Lassgård.

– Det skulle vara en seger mot alla dem som inte tycker att jag ska vara här.

Vår turbulenta tid lär inte undgå Oscarsgalan, som förutspås bli väldigt politiskt laddad. Regissören Hannes Holm varnar dock för en alltför allvarlig stämning.

– Då finns det en risk att folk slutar lyssna. Medan den här Trump till exempel, han kör på, det blir en show, och jag hoppas att vi kan göra det politiskt men kanske på ett sätt som får folk att vakna lite, säger han.

– Det är vad vi konstnärer kan göra. Men vi som får utrymme måste också göra något av det så jag håller inte riktigt med dig, säger Bahar Pars medan LA-temperaturen faller i rask takt.

Skådespelaren Bahar Pars och regissör Hannes Holm  i filmen En man som heter Ove, inför Oscarsgalan.

Både hon, Hannes Holm och Rolf Lassgård hoppas dock självklart att deras film vinner.

– Det är den filmen som ligger närmast allt vad det här handlar om rent politiskt, säger Hannes Holm.

Hur tror ni att det går då?

– Jag tänker tro på seger men jag har hela tiden gillat att vara underdog, säger Rolf Lassgård och syftar på den senaste tidens uppsving för "Ove" hos oddsmakare och branschkännare.

– Jag tror att vi vinner. Det är kallt nu men på söndag blir det varmare igen, säger Bahar Pars och spricker upp i ett stort leende.

Regissör Hannes Holm i filmen En man som heter Ove, inför Oscarsgalan.

Fakta: Övriga nominerade

Oscarsröstningen är stängd men spekulationerna pågår som bäst. Så här ligger utmanarna till i bästa icke engelskspråkiga film:

* "Min pappa Toni Erdmann", Tyskland. Regi Maren Ade. Har setts som den stora förhandsfavoriten men det långa (2 timmar 45 minuter) och lätt absurda fader-dotter-dramat verkar ha trillat ur favoritfacket precis i slutspurten.

* "The salesman", Iran. Av Asghar Farhadi. Har seglat upp som en storfavorit, inte minst sedan Farhadi beslutat att bojkotta galan på grund av Trumps inreseregler, vilket antas ha öppnat för en våg av sympatiröster.

* "En man som heter Ove", Sverige. Regi: Hannes Holm. Många branschtidningar nämner "Ove" som en möjlig skrällkandidat.

* "Under sanden", Danmark. Regi: Martin Zandvliet. Ett andravärldskrigsdrama är aldrig fel i Oscarsammanhang. Ändå verkar den danska filmen inte vara med bland lågoddsarna.

* "Tanna", Australien. Regi: Martin Butler, Bentley Dean. En romantisk historia som utspelar sig bland ursprungsbefolkningen på en liten ö i Stilla havet. Anses inte ha några vinstchanser.

Mer läsning