Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta, Tsatsiki är tillbaka!

/
  • Samuel Haus blev känd genom filmen om Tsatsiki. Nu spelar han i ”I taket lyser stjärnorna” som får biopremiär fredagen den 30 januari.Foto: Elin Berge/Sandrew Metronome

Annons

Fredag 30 januari

Kärlek, vänskap och sorg är teman i nya svenska ungdomsfilmen ”I taket lyser stjärnorna” med biopremiär i kväll. I en av rollerna syns Samuel Haus, känd som charmbomb i filmerna om Tsatsiki.

När som helst kan cancern döda 14-åriga Jennas mamma. Men hur ska Jenna själv överleva döden?

I taket lyser stjärnorna och i salongen gråter publiken. Djupa snyftningar och prasslande pappersnäsdukar ackompanjerar världspremiären på filmatiseringen av Johanna Thydells ungdomsroman.

Filmen visas på Göteborgs filmfestival, möts av varma och långa applåder och regissören Lisa Siwe kan andas ut.

– Jag är stolt över skådespeleriet, manuset, fotot – och att jag lyckades göra filmen. Det har varit en tung resa. Men det kände jag inte förrän efteråt.

Hela arbetet med filmen har tagit fem år.

– Jag ville inte ge mig förrän jag hade ett riktigt bra manus eftersom jag kände så stark respekt för Johanna och hennes bok. Johanna har sagt att hon aldrig kände att hon skrev en ungdomsbok, och vuxna kan också läsa den med stor behållning. Jag vill nå samma sak med filmen.

Lisa Siwe tror att Johanna Thydell fick förtroende för henne eftersom hon själv har ”liknande erfarenheter i livet”.

– Jag har på kort tid förlorat människor som står mig nära. Filmarbetet har hjälpt mig att hålla huvudet över vattenytan och gjort mig envis.

”I taket lyser stjärnorna” följer den svenska traditionen av stark barn- och ungdomsfilm. Nu ska den tävla på Berlins filmfestival, och dess tema och ton gör att den garanterat kommer att jämföras med ”Fucking Åmål”.

Vad som återstår att se är om världen är redo att se Tsatsiki svära och dricka sprit. En av de stora birollerna i filmen görs nämligen av Samuel Haus som spelade charmbomben Tsatsiki i två filmer, men som nu hunnit bli 18 år.

– Samuel kom helt enkelt till en öppen audition och var så jävla bra. Han provfilmade mot en kvinna i 40-årsåldern och flirtade ner henne totalt – hans utstrålning och blick blir extremt starka på film, säger Siwe.

Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons