Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskt drama skildrar Hitlers lockelse

/
  • Jürgen Vogel (”Den fria viljan”) spelar den idealistiske läraren vars högstadieexperiment om nazismen snabbt spårar ur i ”Die Welle”.Foto: Atlantic film

Annons

Lördag 14 februari

Nazismen – är vi vaccinerade eller kan det hända igen? Den frågan ställs i filmen ”Die Welle”, en ny version av kultfilmen ”The Wave” från 1981. Den bygger på verkliga händelser där ”helt vanliga” amerikanska ungdomar bara på några dagar förvandlades till extrema flockdjur, redo att blint lyda sin auktoritet, sin Führer.

Om den amerikanska förlagan var kontroversiell var uppståndelsen knappast mindre i Tyskland.

– Filmen blev en stor hit. Frågan alla ställde var ”kan det verkligen hända igen?” säger regissören Dennis Gansel, född 1973. De äldre tror det inte. Men de unga som jag pratat med efter visningen säger ”Visst, varför inte?” Sedan frågar sig alla samma sak: Om det hände, vilken skulle bli min roll? 99 procent svarar att de skulle vara med i motståndsrörelsen. Jag säger att de lever i ett fantasiland.

Dennis Gansel säger att det fortfarande är en vanlig attityd i Tyskland att ”vi har lärt oss läxan, det kan hända var som helst utom just här”.

– Men för mig handlar ”Die Welle” inte om politik utan om psykologi, om grupptryck. Mitt svar är att det kan hända överallt, kanske speciellt i Tyskland.

”Die Welle” handlar om en tysk skola och många element från Gansels egen uppväxt finns med. Det är den andra filmen i rad där han undersöker nazismens psykologi. Hans förra, ”Führerns elit” visades i Sverige 2005. Båda filmerna är, tillsammans med titlar som ”Undergången” och ”Kvinnorna på Rosenstrasse”, exempel på en ny attityd till nazismen i tysk film.

Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons