Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underhållande julkomedi om vild kontorsfest

/
  • Kontorschefen Clay (TJ Miller) underhåller medarbetarna på IT-företaget Zenotek, i komedin
  • Jennifer Aniston och TJ Miller spelar storasyster och lillebror i komedin

Släpp hämningarna loss, det är jul! I den underhållande komedin "Office Christmas party" skakas en IT-firma av den vildaste julfesten i mannaminne.

Annons

KOMEDI December är firmafesternas månad. Det är nu vi begår de glöggdimmiga felsteg som kommer att hemsöka oss under det nya året: vi hånglar med fel personer, strippar på dansgolvet, säger "ett sanningens ord" till valfri överordnad.

Själv minns jag ett julbord i början av 00-talet då jag – sprillans ny på jobbet – lekte med ett värmeljus och brände bort mina ögonfransar, mitt framför ögonen på högsta chefen som flugits in från huvudkontoret i Tyskland.

Denna potenta blandning av odödliga fyllehistorier och ren och skär ångest utgör kärnan i den amerikanska komedin "Office Christmas party". På IT-företaget Zenotek i Chicago hägrar julfesten när kontorschefen Clay får besök av sin syster Carol, som råkar vara företagets vassa vd. Hon är bitter över att lillebror Clay alltid har varit deras pappas favorit, trots att han i allt väsentligt är ett dagisbarn i vuxenstorlek. Nu hotar hon att lägga ner Chicagokontoret. Men Clay har en plan: att håva in en ny storkund genom att ställa till med historiens mäktigaste julfest.

Det är ingen briljant premiss, men filmen lyfter tack vare ett finfint persongalleri. TJ Miller gör Clay till en trippig nallebjörn med ett stort hjärta, medan Jennifer Aniston är hans absoluta motsats i rollen som rovdjuret Carol. I korselden står teknikchefen Josh, spelad med sedvanlig vardagsvärme av Jason Bateman. Dessutom dyker briljanta Kate McKinnon ("Saturday night live", "Ghostbusters") upp som stirrig personalchef i jultröja – bara det är värt biljettpriset.

Den största överraskningen är att "Office Christmas party", vars humor är besläktad med "Baksmällan" och "Horrible bosses", lyckas undvika det frosseri i stereotyper och sexism som utmärker föregångarna. Här dräggfestar alla på lika villkor, Den Snygga Tjejen (Olivia Munn) är firmans skarpaste ingenjör och det är grabbarna som får näcka när 3D-kopiatorn ska testas.

De riktiga gapskratten uteblir, men man har sällan tråkigt på Zenoteks kontor, som sakta men säkert förvandlas till en krigsskådeplats. Det blir något att prata om efter julledigheten.

Mer läsning

Annons