Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen tillbaka, Mickey Rourke!

/
  • Huvudrollen i ”The Wrestler” är specialskriven för Mickey Rourke.  Foto: Nonstop entertainmentMickey Rourke och Darren Aronofsky kan se fram emot en spännande Oscarsgala i övermorgon.Foto: Scanpix

Annons

Fredag 20 februari

Han hyllades som den amerikanska filmens underbarn men föll hårt med new age-flummiga ”The Fountain”. Nu är Darren Aronofsky tillbaka med besked: ”The Wrestler” kan få två Oscars på söndag (natt mot måndag).

Efter kritiker- och cineastfavoriterna ”Pi” (1998) och ”Requiem for a Dream” (2000) kändes det som att inget kunde gå fel för Darren Aronofsky, född 1969. Men det kunde det, och felet hette ”The Fountain”. Filmen skulle innehålla ”de eviga frågorna”, Brad Pitt och en halv miljard kronor. Bara frågorna blev kvar, och mest frågande var publiken och kritikerna.

Men lyckan skulle vända igen för Aronofsky. Samma dag intervjun äger rum har han precis fått höra talas om Oscarsnomineringarna för ”The Wrestler”: Bästa huvudroll (Mickey Rourke) och kvinnliga biroll (Marisa Tomei).

Frågan är: Är han bara lycklig eller finns ett litet missnöje att inte filmen eller han själv blev nominerad?

– Du vet... Det är en så liten film och jag är bara glad för skådespelarnas skull. Och ända sedan vi vann Guldlejonet (bästa film i Venedig) har det varit helt galet.

Darren Aronofsky säger att ”The Wrestler” på många sätt skiljer sig från hans övriga filmer.

– Jag ville improvisera ihop filmen. När jag kom till inspelningen visste jag vad scenen skulle handla om men inte hur jag skulle filma den. Jag lät Mickey styra mig, och han är en stor improvisatör. Han är dessutom extremt naturalistisk, kan ignorera kameran och vara öppen och närvarande för vad som finns framför honom.

”The Wrestler” är framför allt en total comeback för Mickey Rourke. På 1980-talet var han efter filmer som ”Drakens år” och ”9 1/2 vecka” hetare än axelvaddar, men karriären kollapsade och pengarna tog slut sedan han försökt sig på en karriär som boxare och börjat hänga med Hells Angels.

Det ryktades länge att Nicolas Cage skulle spela huvudrollen i ”The Wrestler”, men Darren Aronofsky försäkrar att rollen som avdankad, sönderslagen ”wrestler” var skriven för Rourke:

– Vi hade honom i åtanke två tre år innan vi började filma. Författaren hade en bild av honom ovanför sin dator. Det fanns ett litet tidsfönster när Nicolas Cage kom på tal, men annars var det bara Mickey.

Trots det fina mottagandet och alla nomineringar för ”The Wrestler” säger Aronofsky att den film han är mest stolt över är – ”The Fountain”.

– Mer än någon annan film har den påverkat människor på ett djupt plan. Jag ser den som en dyr konstfilm som blev missförstådd.

Vad Darren Aronofsky ska göra härnäst har han inte bestämt. På nätet kopplas han ihop med boxningsfilmen ”The Fighter” och nyinspelningen av ”Robocop”.

– Men du ska inte tro på nätet. Innan jag har pengar och skådespelare är inget klart.

Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons