Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valkyria - om attentatet mot Hitler

/
  • I filmen spelar Tom Cruise mot Carice Van Houten. Hon gör rollen som Claus von Stauffenbergs fru Nina. Foto: Frank Connor
  • Tom Cruise som överste Claus von Stauffenberg i ”Valkyria”. Filmen, som har svensk premiär i kväll, handlar om mordförsöket på Hitler 1944.
  • Valkyria” är en kontroversiell film. Kanske framförallt för att Tom Cruise  Foto: Scanpix– världens mest kände scientolog – gör huvudrollen som den tyske hjälten Stauffenberg.
  • Överste Claus von Stauffenberg försökte mörda Hitler, men misslyckades.  Foto: Scanpix

Annons

Nu kommer ”Valkyria” – Hollywoods version av attentatet mot Hitler. Filmen är kontroversiell, inte minst för att världens mest kände scientolog, Tom Cruise, spelar huvudrollen som den tyske hjälten Stauffenberg.

I kväll smäller det. Premiär för ”Valkyria”, filmen där Tom Cruise spelar överste Claus von Stauffenberg – mannen som försökte mörda Adolf Hitler.

Många tyskar har upprörts över att Cruise spelar en tysk hjälte som föraktade nazisternas diktatur, samtidigt som han stödjer en organisation som många anser vara lika auktoritär, intolerant och elak.

Stauffenbergs egen son Berthold har kritiserat Cruise för att bara spela rollen med syftet att ragga medlemmar till scientologikyrkan, skriver brittiska tidningen Daily Mail.

Politiker i Tyskland har också uttryckt sin oro för att Cruises medverkan i filmen ska locka nya scientologer. Den tyska regeringen har försökt förbjuda scientologi i landet.

– Organisationen inskränker grundläggande mänskliga rättigheter som varje persons lika värde och rätt till lika behandling, säger den tyska inrikesministern Wolfgang Schäuble till Telegraph.

Tom Cruise bemöter kritiken i generella ordalag.

– Det är en minoritet som sagt så om min religion. Det mesta de sagt är inte sant, säger han till Daily Mail.

”Valkyria” har varit omskriven också för att den tyska regeringen till en början förbjöd filmteamet att spela in i Bendlerblock. Det var där, i den tyska militärens huvudkvarter i Berlin, som kuppen mot Hitler planerades. Regeringen var skeptisk till inspelningen på grund av dåliga erfarenheter av filmteam som oförsiktigt satt upp sin utrustning på platsen, som är en nationell minnesplats. Men regeringen gjorde sedan en kovändning och godkände inspelningen.

Innan man började filma i Bendlerblock höll filmteamet, på initiativ av Tom Cruise, en tyst minut till minnet av de fallna hjältarna.

– Det påverkade oss allihopa att vara där. Filmen handlar inte om oss, utan om att representera den anda de människorna stod för. Det var ett väldigt starkt ögonblick, säger Tom Cruise till Daily Mail.

”Valkyria” skulle haft amerikansk premiär i juni förra året, men den blev framflyttad till juldagen. Enligt Variety var orsaken att en krigsscen, där överste Claus von Stauffenberg förlorar ett öga och en hand, inte kunde spelas in USA som planerat. Att hitta en ny inspelningsplats tog tid.

Att en stor del av filmen bära ögonbindel tycker Tom Cruise var svårt.

– Först tappade jag ofta balansen. Jag kan föreställa mig vilket fysiskt handikapp han (Stauffenberg) var tvungen att leva med. Men det var också utmanande, säger han till Daily Mail.

Tom Cruise tar kritiken mot ”Valkyria” med ro, väl medveten om att den redan efter några veckors visning i USA spelat in sina kostnader.

– Jag visste att den skulle vara kontroversiell. Vi har aldrig tidigare sett det här perspektivet. Men jag kunde inte ignorera berättelsen eftersom den är så viktig. Det handlar ju om att försöka slå ner den största ondskan i världen, från insidan – det bäddar för en fantastisk thriller, säger han till Daily Mail.

”Det handlar ju om att försöka slå ner den största ondskan i världen, från insidan”

Tom Cruise

Therese Danielsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons