Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördomsfullt

Det är väldigt vanligt att man har fördomar, den vanligaste är nog att vi anser oss vara helt fördomsfria.

Annons

Klassiker på området är att finnar slåss med kniv, att japaner är effektiva och att amerikaner är feta. Det hoppas jag att vi bara kan skratta åt.

Ibland är fördomarna vanligare än vad man tror som exempelvis vara orolig när man möter olika etniciteter på gatan en mörk kväll och därför byter till andra sidan gatan.

En annan fördom är att viss musik ger viss effekt.

En man som jag har stor respekt, både för hans kunnande och hans engagemang är Johnny Gustavsson, drogsamordnare i Gävle. Men när han säger så här om att reggaefestivalen ska flyttas från Uppsala till Furuvik blir jag lite ledsen:

”Det här är ingen festival som bara Gävlebor kommer att åka till. De människor som vill softa och röka på och lyssna på sådan här musik kommer att söka sig dit”.

Jag påstår inte att musik inte påverkar människor, för det hoppas jag. Jag startade själv mitt första band efter att ha sett PF Commando, människor blir kära, människor blir glada, kåta, arga, ledsna eller vilka känslor som helst av musik. Men samtidigt har jag som både lärare, musikälskare och människa tron på att människor är tillräckligt intelligenta för att låta bli att skada sig själv, om det så är med knark eller knivar.

Jag har själv lyssnat på reggae i mer än 30 år och jag knarkar inte. Om jag kan klara det så förutsätter jag att andra också kan göra det.

Efter att jag och några vänner skrivit ett öppet brev till den antidrogkoalition som ville stoppa reggaefestivalen har debatten spridits på nätet – och tyvärr har mångt och mycket handlat om att cannabis är en skonsammare drog än alkohol. Det var inte alls vår avsikt, vi ville bara visa att det är fördomsfullt att tro att det ska bli en våg av knark till orten bara för att svarta musiker spelar musik i behaglig baktakt.

Vi har i modern tid haft olika stormar av moralpanik i vårt land. Det har varit jazz, dansbaneeländet, raggarna, videovåld och techno till exempel.

Till skillnad från USA så är det mest våld och droger vi har varit rädda för. Alltid har det varit så att vi ska skydda de som inte förstår det farliga, de som trillar dit lättast. Aldrig är det någon som säger att ”OK, kommer det ett bluesband till Cityfesten, då jävlar blir jag nog alkis” utan det är alltid folk från ovan som ser det lilla folket som svagare.

Att folk röker på under en reggaefestival bestrider jag inte, inte att folk gör det på Peace and Love heller och det är givetvis något som både socialtjänst och polis ska jobba mot. Men tron att folk börjar knarka för att de hör Peter Tosh sjunga ”Legilaze It” är nog att ha för låg tro på mänskligheten.

Bob Marley & The Wailers blev förbjudna att spelas på ungdomsgårdar i Örebro i början på 1980-talet, just med förklaringen att reggae var drogförhärligande musik. Jag är inte säker på att den insatsen gav ett Örebro med färre knarkare, men jag vet att av de femtio miljoner skivor som Bob Marley har sålt så har garanterat nästan alla inte lett till drogmissbruk.

PETER ALZÉN

Krönikör på GD Nöje

peter.alzn@telia.com

Mer läsning

Annons