Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gangsterskoj utan gränser

/

Annons

Här nedan undras det vilken som är Sveriges roligaste person. Alla fem framhåller män. Skulle frågan i stället ha varit vilken kvinna som är roligast kanske någon hade svarat Ulla Skoog. Hon är min favorit till titeln.

Har sett Ulla många gånger live på scenen, på biofilmer och på television och hon är nästan alltid lika bra. Hon kan spela drama också, vilket Ulla visade senast i Jan Troells utmärkta film ”Dom över död man” där hon spelade bedragen maka till nazistfientlige tidningsmannen Torgny Segerstedt.

I ”Ladykillers” gör hon med sedvanlig ackuratess rollen som fru Wilberforce, både klok och glömsk, som välvilligt hyr ut rum åt ett gäng mer eller mindre korkade skurkar.

Dessa utger sig för att vara musiker när de i själva verket är ute för att råna en värdetransport vid Kings Cross i London.

Pjäsen anses vara en svart komedi, men ibland ger den sig ut på irrfärder mot farsens, slapstickens och emellanåt buskisens områden.

På gott och ont, vissa scener blir nämligen alltför utdragna. Som gummimannen Ola Forssmeds solopartier à la Papphammar. Jag såg Ola i komedin om bröderna Marx i Stockholm häromåret och jag hävdar fortfarande att han är en av våra mest underskattade skådisar i komikergenren.

Annars är det Claes Malmberg som är den drivande kraften pjäsen igenom, professorn som hela tiden, likt Sickan i Jönssonligan, får styra upp sina knäppskallekompisar. Han tillhör också divisionen ”Sveriges roligaste”, men för mig är han mest en go och glad gubbe från Göteborg. Nyss såg jag honom i ”Stjärnorna på slottet” och det ökade min beundran för denne breda aktör. Han kan liksom Ulla Skoog sjunga också, vilket han tog chansen att visa Sandviken-publiken.

Ulf Dohlsten, han från ”Hem till byn” som ni kanske minns, agerar ryssen med tantskräck som får ta hand om den våldsamma delen i rånplanen. Exboxaren One Round spelas av Stefan Ljungkvist med mäktig basstämma men med synnerliga sviter från alla gånger han blivit knockad. Den mera okände Bengt CW Carlsson är det feminina bidraget i gangsterkvintetten som sprängdes. Kul han också, på sätt och vis.

Föreställningen är baserad på Alexander Mackendricks klassiska film från 1955 som också gjordes som re-make 2004 av Bröderna Coen, med Tom Hanks i huvudrollen.

Denna version är mycket bra den också. Att Claes Malmberg tar ett stickspår mot satiren då han ondgör sig över gamla människor som bara är i vägen gör inte saken sämre.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons