Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlegänget håller fanan högt

/
  • Titta, en ny schlagertrojka från Gävle. Redo för kvällens EM-final i Baku är från vänster Mikael Gunnerås, Britta Bergström (körtjejen bakom Loreen) och Johan Jämtberg.
  • Svenskt jubel i Baku. Mycket talar för att det kan bli så även natten som kommer. För Loreen vinner väl, eller varför inte Malta?

Nå, vem vinner och vad har Maltas bidrag för chans? Frågan ställs via mobiltelefonen till Kurt Calleja, som framför ”This Is the Night”.och han svarar som så många andra: – Loreen! Och vi ska gifta oss....nej, jag bara skämtar. Hehe!

Annons

Malta-låten är som ni säkert vet vid det här laget av Johan Jämtberg och Mikael Gunnerås¨från Gävle.

– Vilka killar, utbrister Kurt. De har hjälpt mig och Malta att komma till final för första gången på många år. Jag är överväldigad.

Johan Jämtberg tycker att låten och Callejas scenframträdanden blir allt bättre för varje gång.

– Mamma tycker att det påminner om gamla Freddie & The Dreamers. Härligt fotarbete. Vi blir väl inte direkt favorittippade, men kanske vi kan överraska lite grann åtminstone. Jag blir förvånad om Loreen inte tar hem finalen även om ingen ska underskatta exempelvis Italien och gummorna från Ryssland som drog fram tisdagskvällens största jubel i sin semifinal, säger Johan.

Hur var det efter semifinaltriumfen?

– Tävlingen var inte slut förrän klockan två på natten lokal tid. Vi for sedan till hotellet och firade i två timmar, åt frukost innan vi gick och lade oss.

Med ett leende på läpparna kan förmodas. Samma gäller förstås Loreen och hennes körtjej Britta Bergström från Gävle. Hon berättar om känslan efteråt:

– Det gick ju vägen i går, men det var sannerligen en nervpärs att sitta där och vänta! När de två första länderna ropades upp började vi att darra lite. De var två outsiders och vi förstod att de tog platserna av några andra, mer troliga finalister. Men vi var nöjda med vårt framträdande och hoppades så klart att det skulle hålla.

– Stämningen i det svenska teamet var så klart på topp när vi rullade från arenan i natt vid tresnåret, fortsätter Britta. Loreen, Christer Björkman och några andra ur delegationen stannade kvar för obligatorisk presskonferens.

De kom inte därifrån förrän halv fem och då sov jag redan. Ska du vinna Melodifestivalen så måste du vara redo att jobba dygnet runt när du väl är på plats. Det är otroligt högt tryck på Loreen på arenan, många som vill ha en del av henne. Hoppas att hon kan ta semester när vi kommer hem. Men det beror ju på resultatet i finalen.

– Nu laddar vi om! Det blir ännu en lång kväll i arenan i dag. Dubbla genrep som är klara klockan tre på natten så på finaldagen blir det lugnt och slappt, lite sömn och något dopp i poolen för oss andra. Men jag tror att Loreen redan är igång med intervjuer.

Inte mycket mer än en svensk vinst i schlager-EM kan toppa Eric Saades fina tredjeplacering i förra årets tävling i Düsseldorf. Efter Carolas femteplats med ”Invincible” 2006 fick Sverige fyra tuffa år med en missad final och tre bottenplaceringar.

Förutom ”Euphoria” med Loreen finns det hela nio andra bidrag i schlager-EM med svenska låtskrivare. Så vi har många att hålla tummarna för, men mest Sverige och för oss i Gävle också Malta!

Mer läsning

Annons