Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlespelning nytt för Grytt

/
  • Kajsa Grytt sjunger och spelar akustiskt på kvällens stödgala. Och i sommar återförenas Tant Strul för en turné.
  • Paulina Palmgren. Föll i ”True Talent”-finalen mot Dimitri, men har fortsatt samarbetet med coachen Pernilla Andersson.

Kajsa deltar i kvällens stödgala på Spegeln – och avslöjar att Tant Strul ska ut på en sommarturné.

Annons

Tant Strul är på gång igen. I sommar blir det en turné för det gamla, smått kultförklarade, punkpopbandet som var ordentligt i ropet första halvan på 1980-talet och som splittrades efter en historisk spelning inför 25 000 personer på Roskildefestivalen 1985.

– Det ska bli jättekul att köra ett race till, säger frontkvinnan Kajsa Grytt. Eftersom det kändes så bra under vår återföreningsspelning när jag fyllde 50 förra året och det faktum att mitt bokningsbolag också tände på idén så bestämde vi oss, fast det blir endast över sommaren. Än så länge har vi bara offentliggjort två bokningar, en i Umeå och en på Storsjöyran, men det kommer mera. Var så säker.

Punkälskarna i Gävle skulle bli mer än glada för ett Tant Strul-gig även här, men det återstår att se om det blir av. I kväll kan i alla fall Kajsa Grytt ses i en kortare solospelning i samband med RFHL:s stödgala på Spegeln. Det blir tre akustiska låtar och så litet spännande mellansnack.

– Minns faktiskt inte om jag spelat i Gävle någon gång tidigare, definitivt inte under solokarriären, så det känns roligt att äntligen få göra detta. Jacob Gordin hörde av sig via Facebook redan för ett år sen, berättade om grejen och frågade om jag hade lust att vara med. Eftersom jag tyckte om målet med projektet så svarade jag ja tack.

Kajsa Grytt brukar tituleras punkikon, men själv tycker hon inte att vare sig hon själv eller Tant Strul är särskilt mycket punk.

– Nej, snarare handlar det om melodiös, rockig pop, säger hon. Postpunk var det nog vi spelade i Tant Strul.

Förra året släppte hon soloplattan ”En kvinna under påverkan” som hon gjorde tillsammans med stjärnproducenten Jari Haapalainen. Låtar med mycket ner i, har hon sagt. En annan platta som ligger nära kvällens tema gjorde hon 2006.

Albumet ”Brott & straff - historier från ett kvinnofängelse” väckte en hel del uppmärksamhet. Hennes engagemang för folk som har det tufft, särskilt då kvinnor, är uppenbart.

– Men när politiker talar om utanförskap blir jag riktigt förbannad, säger Kajsa med höjd röst. Vi är ett och samma folk med samma rättigheter. Ingen ska placeras utanför, vare sig det handlar om arbetslösa, hemlösa och sjukpensionärer. De kanske själva känner så, men att göra som alliansregeringen att gång på gång snacka om utanförskap är faktiskt otäck manipulation på gränsen till fascism.

Om detta får publiken säkert höra mera om i kväll. Då får även ”True Talent”-finalisten (talangtävlingen i TV 3) Paulina Palmgren visa upp sig igen. 24-åringen från Uppsala blev i likhet med Jacob Gordin coachen Pernilla Anderssons stora favorit, så till den grad att Pernilla erbjöd sig att hjälpa Paulina med ett skivkontrakt och boka in henne som förband på sommarturnén.

– Pernilla gav mig fantastiska verktyg och det känns som en stor ära att få jobba med henne också framöver, säger Paulina. De många veckorna i ”True Talent” innebar även nyttig mental träning, samtidigt som vi coachades med sångrösten. Just nu skriver jag på egna låtar för ett kommande album och har därför utökat min tjänstledighet från Willys, men i februari lär jag nog sitta i kassan igen. Pengarna räcker inte hur länge som helst.

Paulina ser fram emot att få träffa Jacob Gordin igen och erkänner att hon var ledsen när Gävleartisten fick lämna sällskapet ungefär i mitten på racet.

– En färgstark personlighet och det var självklart att tacka ja när han ville att jag skulle komma till stödgalan, avrundar Paulina.

Pernilla gav mig fantastiska verktyg och det känns som en stor ära att få jobba med henne också framöver.”

Mer läsning

Annons