Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genombrottet nära för Amanda Mair...

/
  • Artisten Amanda Mair är enligt en TT-Spektraenkät Sveriges nya stjärnskott inom musikvärlden.

Annons

Amanda Mair har mamma att tacka för skivkontraktet.

Nu spås hon få nästa års stora genombrott.

Amanda Mair (efternamnet uttalas ”Meyer”) har jämförts med Dusty Springfield och Kate Bush. Hon är 17 år, uppvuxen på Lidingö utanför Stockholm och förstår inte riktigt liknelserna.

– Det är väldigt häftigt, men helt ärligt hade jag inte lyssnat på dem tidigare. När jag läste den jämförelse lyssnade jag på Kate Bush på Spotify. Jag kan inte riktigt hålla med, men det är skitkul att bli jämförd med så duktiga sångerskor, säger hon.

Amanda Mair är fortfarande ovan vid intervjusituationen, men hon framstår som samlad och tar sig tid att tänka igenom sina svar.

Hon har ännu inte hunnit gå ut gymnasiet, men musikredaktörer, artistbokare och kritiker ser stor potential i hennes musik.

Hon började sjunga och dansa redan på dagis. För tre år sedan uppmuntrade Amandas mamma henne att spela in tre covers med musikern Tom Steffensen.

Han spelade upp låtarna för skivbolaget Labrador och i augusti 2010 fick Amanda skivkontrakt.

– Egentligen tänkte jag inte på skivkontrakt eller album tidigare. Jag ville gå musikgymnasium för att jag gillar att sjunga, säger hon. Jag tänkte inte så mycket på framtiden mer än att jag ville syssla med musik.

Att söka till en talangjakt som ”Idol” har däremot aldrig varit aktuellt, enligt 17-åringen.

– Det är många som har frågat om jag inte ska söka. Men nej, jag har aldrig känt att det är min grej. Jag ville ta den andra vägen som är lite svårare. Jag menar inte att det är lätt att lyckas i ”Idol”. Men man får mycket gratis, som att vara med i tv.

Det självbetitlade debutalbumet, som Amanda Mair beskriver som ”synthpop med mycket trummor och piano”, kommer 15 februari. Men redan nu väntas hon alltså stå för nästa års svenska genombrott.

– Det är jättehäftigt. Jag blev lite chockad när jag hörde det. Jag vet inte ens om jag har fattat det ännu, säger hon.

Mer läsning

Annons