Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör något vettigt de 147 minuterna

I veckan firade jag fyra månader, som i fyra månader utan tv. Eller rättare sagt: Fyra månader utan några tevekanaler. Tv-n står där den står.

Annons

Då-och-då får den streama någon film. Men för det mesta agerar den bara dammuppsamlare medan jag själv pysslar med annat. Med risk för att låta som ett riktigt kulturpretto: Tv-n är det sämsta du har där hemma. Sakta men säkert reducerar den din hjärna till en blötlagd grötsörja.

Från början var det tänkt att jag skulle skaffa ett nytt tv-abonnemang så fort jag kommit i ordning i det nya huset. Men jag kom aldrig i ordning. Hela tiden dök det upp nya projekt. Nya utmaningar. Nya saker jag vill göra. Nya saker som måste kollas upp. Det var först när jag kollade kalendern i veckan och insåg att jag faktiskt har bott här i fyra månader, som det gick upp för mig. Jag har klarat mig i fyra månader utan Trean, Fyran, Femma, Sexan och all annan billig utfyllnad dom säljer på oss utan att blinka. Och jag har gjort det genom att vara mer aktiv än någonsin.

Förra året låg Gävleborg på en inte helt smickrande andraplats då Sifo mätte tevetittandet runt om i landet. Om du är en något så när vanlig gävleborgare kollade du på tv 147 minuter per dag. Det är lite drygt 17 timmar per vecka. Lite drygt 74 timmar per månad. Och knappt 800 timmar per år.

Hur lång tid tar det egentligen att städa, plugga ordentligt inför tentan, läsa den där boken du aldrig blir klar med, måla om sovrummet eller hålla kontakt med alla dina vänner? Slår du ihop tiden det skulle ta att göra allt det där du aldrig hinner med skulle det troligtvis handla om klart mindre än 800 timmar per år. Så varför gör du det inte? Jo, för att du har blivit en passiv degklump, som tillåter dig själv att kväll efter kväll tvångsmatas med skit som inte tar dig någonstans.

Om du bara lade dina 147 minuter per dag på något annat än ”Biggest Loser”, ”Ullared”, ”Lyxfällan”, ”Efterlyst” och ”Let’s Dance” skulle du faktiskt hinna med det mesta. Då skulle du inte gå runt med konstant dåligt samvete. Om alla som ”Arga Snickaren” besöker lade sina 147 minuter på att spackla i stället för att kolla på ”Äntligen Hemma” eller ”Ernst” skulle ”Arga Snickaren” inte få någon tv-tid. Ja. Du fattar vart jag är på väg med det här.

Visst. Jag är ingen puritan själv. Trots att jag är lite orakad för tillfället befinner jag mig långt från amishfolket. Jag kollar på webb-tv varenda morgon – mellan 07:00 och 07:10 tittar jag på nyhetssändningarna via SVT Play. Och jag konsumerar faktiskt mer media nu än vad jag gjorde när jag hade tevekanaler. Men jag lyssnar på radio, musikmixar, dokumentärer och ljudböcker. Och när jag tittar på något handlar det om aktiva val – jag hyr en film jag verkligen vill se eller plockar russinen ur webbtevekakan. Men framför allt läser jag mer än någonsin. För jag har både tid och energi till att göra det numera.

Du kanske tror att du gör ett aktivt val. Att du själv väljer att kolla på tv 147 minuter per dag. Men tevetittande är inget annat än en passiviserande slutförvaring i väntan på nästa arbetsdag. Du förtjänar fan i mig mer livskvalité än så.

HÅKAN DURMÉR

skriver krönikor för GD Nöje

Mer läsning

Annons