Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om svenskar på festival i Cannes

/

Det är åter dags för filmfestival i Cannes – och trots att ingen svensk film tävlar är det gott om svenskar på festivalen.

Annons

Bland annat kommer Stellan Skarsgård, Jakob Eklund och Liza Marklund till den franska filmfesten. På onsdag drar årets filmfestival i Cannes igång. Woody Allens ”Midnight In Paris” öppnar filmfesten, medan den franska ”Les Biens Ames” med bland andra Catherine Deneuve avslutar festivalen den 21 maj. Däremellan kommer mängder med internationella celebriteter att gå uppför den röda mattan – även en hel del svenskar.

I år har Sverige med en film i sidosektionen Directors Fortnight”. Det är Ruben Östlunds ”Play”, och den verklighetsbaserade filmen har alla förutsättningar att bli en kontroversiell snackis. I samma sektion visas också kortfilmer av Johannes Nyholm och Jens Assur.

Sverige har ingen film med i tävlingssektionen, men representeras ändå där via Stellan Skarsgård och förhoppningsvis även Alexander Skarsgård, om han får ledigt från inspelningen av tv-serien ”True Blood”. De spelar båda två i Lars von Triers apokalypsfilm ”Melancholia”.

Dessutom har Jakob Eklund en av huvudrollerna i den danska filmen ”Labrador”, som visas utom tävlan.

Men Cannesfestivalen handlar också mycket om kommande filmer, och därför kommer Liza Marklund dit för att prata om de kommande Annika Bengtzon-filmerna med Malin Crépin i huvudrollen. Marklunds storsäljande norske kollega Jo Nesbö är också plats för att tala om filmatiseringen av sin bok ”Huvudjägarna”.

Bland de stjärnor som följer med Woody Allen uppför röda mattan på inledningskvällen finns Owen Wilson, Rachel McAdams och Adrien Brody. Troligtvis kommer även Carla Bruni-Sarkozy, som har en roll i filmen – och eventuellt i sällskap med sin man, den inte helt okände franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Filmen de flesta ser fram emot? Det är tuff konkurrens, men Lars von Triers film ligger högt på de flestas ”måste se”-lista. Till Sverige kommer den redan den 27 maj.

Mer läsning

Annons