Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis Tintin 80 år

/
  • Tintin fyller 80 år i år. En rätt pigg 80-taggare, får man väl tillägga.
  • Tintins skapare George Remi, Hergé, 1907-1983.
  • Det vita albumet. Flygplansvraket i ”Tintin i Tibet”, dit Tintin reser för att rädda sin vän Tchang.
  • ”Månen tur och retur” del 1 och 2. Tintin, Haddock, Kalkyl och Dupondtarna besökte månen nästan tjugo år före Neil Armstrong.

Denna helg fyller en evigt ung pojkspoling 80 år. I januari 1929 tog Tintin sina första steg på tågstationen i Bryssel, på väg till Sovjetunionen och sitt första äventyr.

Annons

Det skulle till slut bli 24 Tintinalbum, om man räknar det ofullbordade ”Tintin och alfakonsten”. 24 album som förde reportern till så skilda platser som USA, Kina, Kongo, Island och Peru. För att inte tala om fiktiva länder som Syldavien och Bordurien. För att inte tala om månen – tjugo år före Neil Armstrong.

Alla känner vi till Tintin, Haddock, Kalkyl och Dupontarna, men här är några andra oförglömliga aspekter ur Tintins äventyr.

Abdallah. Den som undrar varför Tintin aldrig skaffat barn kan detaljstudera denne son till emiren Ben Kalish Ezab vars favorithobby är att ställa till jäkelskap för inte minst Haddock.

Doktor Müller. Medan skurkar som Rastapopolous och Sponz har en viss Blofeldaktig charm är Müller ren ondska.

I ”Den svarta ön” driver han ett sinnessjukhus där han gör patienterna sinnessjuka. Det är underförstått att han är nazist. Ingen gillar Müller.

Serafim Svensson. Vi har alla en Serafim Svensson som granne, farbror eller kollega. Mannen som är den förste att dyka upp just när han är den siste vi vill se.

Spindeln i ”Den mystiska stjärnan”. Översättaren Björn Wahlberg har en intressant teori: kanske är hela sekvensen med spindeln bara en dröm?

Rascar Capac. Och hur är det med honom, denna alla mardrömmars mardröm från ”De sju kristallkulorna”? Blir han verkligen levande och kastar kristallkulor omkring sig?

Apor och halvapor. Ranko och Snömannen i ”Den svarta ön” respektive ”Tintin i Tibet”. Två besläktade primater som börjar rejält skräckinjagande men som visar sig ha hjärtat på helt rätt ställe under den lurviga bringan.

Hajubåten i ”Rackham den rödes skatt”. Ubåtens uppfinnare, professor Kalkyl, är den siste i ”kärnfamiljen” att komma in i Tintins värld. I Hergés arkiv finns bilder på farkostens förebild, en tysk enmansubåt, men Tintins hajformade var förstås klart coolare.

Rymdraketen i ”Månen tur och retur”. Finns det en mer stilfull attiralj i det animerade universum? Maila gärna in era förslag i så fall.

Båten i ”Den mystiska stjärnan”. Hergé var noggrann och gjorde flera sjöresor för att kunna skildra fartyg korrekt. Aurora i ”Den mystiska stjärnan” skulle enligt expertis aldrig klara sig i arktiska farvatten – men hon var vacker!

Fetischen i ”Det sönderslagna örat”. Även den har en verklig förebild, från nuvarande Peru. Finns att skåda på museum i Bryssel – med hela öron.

Turistbroschyren i ”Kung Ottokars spira”. Här serveras Syldaviens historia på ett lika pedagogiskt som konstnärligt avancerat sätt. Bordurien och Syldavien är två så briljanta skapelser att man nästan tror sig ha varit där.

Bianca Castafiores garderob. Näktergalen från Milano är 50- och 60-talens stil personifierad.

Bergen i Tibet. Tintins värld har aldrig varit vackrare och ödsligare än i Hergés vita album.

Öknen i ”Krabban med guldklorna”, ”Det svarta guldet” med flera. Hergé var fascinerad av öknar och gav gärna Tintin en Lawrence av Arabienlik roll.

Månen. Förstås.

Mer läsning

Annons