Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har tagit basen till Gävle

/
  • - Basen är A och O för dubstep, där finns inga genvägar. Det är jätteviktigt, säger Alexander Norberg om betydelsen av ett bra ljudsystem till sin klubb.

Gävlebon Alexander Norberg, 26 år, har på bara lite mer än ett år lyckats skapa en av Sveriges största klubbar inom en smal genre av dansmusiken som kallas dubstep. Genom unika utländska bokningar och genomtänkta arrangemang får han intresserade att ta sig till hans klubb i Gävle från långt utanför länets gränser.

Annons

– Artisterna blir väldigt positivt överraskade när de kommer hit och klubben har fått ett mycket bra rykte. Besökarna kommer från hela Sverige, det kan man inte säga om någon annan klubb här i Gävle, säger Alexander.

Alexander studerar i vanliga fall till socionom på Högskolan i Gävle. Han har varit discjockey i nio år men spelade till en början bara hiphop. I samband med DJ-tävlingar i London så kom han i kontakt med den spirande dansmusikgenren dubstep och blev sugen på att starta en klubb.

– Det är ju en musikstil jag fick upp ögonen för och började gillade starkt. Jag kollade av intresset på Facebook för en dubstep-klubb i Gävle och intresset visade sig vara mycket större än jag trodde, berättar Alexander.

Sagt och gjort så slog portarna upp för Gefle Dub för lite mer än ett år sedan. Och även om det till en början var svårt att få de bokningar som man ville ha så har klubben bara växt sedan dess. Trots att en stad i Gävles storlek vanligtvis inte brukar husera klubbar inom sådana här relativt smala genrer. Men faktum är att Alexanders dubstep-klubb har gått betydligt bättre än hans hiphop-klubb So Fresh.

– Det händer ärligt talat inte så mycket i Gävle på nattklubbsfronten. Jag tror inte jag klankar ner på någon om jag säger det. Det har varit bra arrangemang och klubben har växt och växt. Jag tror jättemånga i Gävle fått upp ögonen för genren på grund av klubben. Det är nu en av Sveriges största dubstep-klubbar, säger Alexander.

Tror du att du fortfarande kommer driva en dubstep-klubb om fem år?

– Helt omöjligt att säga eftersom det är en sån ny genre. Fem år är en evighet inom klubbvärlden.

Klubben håller till på Arena (gamla Solo) på Söder. På kvällens klubb så kommer DJ:n Trolley Snatcha från England för att få gästerna att dansa. Han är en personlig favorit till Alexander som han länge försökt få att komma och spela på klubben. De utländska namnen hinner dock aldrig se så mycket av Gävle.

– Nej, jag hämtar dom på Arlanda, sen är det direkt till hotellet, vidare till klubben, tillbaka till hotellet och sen till flyget igen. Det enda de kan säga är att det är grymma kvällar på klubben.

Hur mycket kostar det egentligen att ta hit DJs från London?

– Jag får inte prata pengar enligt kontrakt. Men jag kan säga såhär: Det dom tjänar på en kväll motsvarar nästan en svensk medellön. Det är också enda nackdelen med att genren nu växer. Då blir det dyrare och dyrare att boka DJ:s.

Mer läsning

Annons