Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han kan ta reda på vad som rör sig i ditt huvud

/
  • Henrik Fexeus – i dagarna två kör han sin nya tankeläsningsshow på Gävle teater.

Har du lust att släppa in landets främste tankeläsare Henrik Fexeus ”I ditt huvud”, som hans nya föreställning kallas? Kanske, kanske inte...

Annons

– Allt är bara med glimten i ögat, humorn och samspelet med publiken är synnerligen viktig i min show, som går ut på tolkningar av mänskliga beteenden, förklarar Henrik.

Kombinationen hypnos-psykologi-skådespeleri-trolleri utförs som underhållning på varje ställe under hans långa höstturné bjudit in lokala profiler som han är sugen på att utmana.

Vilka som nappat på kroken i Gävle återstår att se, men kommunalrådet Carina Blank har i vart fall tillfrågats av denne professor i manipulation. Fexeus böcker har översatts och givits ut i 18 länder, senast i USA där han tidigare i höst befann sig för att promota ”The Art Of Reading Minds (– how to understand and influence others, without them noticing)”.

– Jag blev förvånad när amerikanarna ville ge ut den eftersom konsten att läsa tankar inte är särskilt ovanlig därborta, kommenterar Henrik. Men attityden till europeisk och svensk litteratur har förändrats på senare år.

Stieg Larssons Millennium-trilogi tillhör det som banat vägen i det avseendet. Henrik Fexeus jobbar inom ett helt annat område och för ett par år sen gjorde hans förra föreställning på Gävleteatern, ”Sinnescirkus”, succé.

Nu kommer han tillbaka med nytt material. Bland annat ska han visa vetenskapen bakom en del av sina trick, med andra ord avslöja dem. Fast knappast alla tricks.

Många har sett honom i tv-serien ”Hjärnstorm” där han avslöjar lögnare, får mammor att glömma namnen på sina barn och läser människors innersta tankar.

Men egentligen är det inte alls hokus pokus, hävdar han bestämt.

– Min show är baserad på en underhållningsform som har hundra år på nacken. Det började med att människor som kallade sig ”medier” påstod sig ha övernaturliga krafter. Helt plötsligt uppstod en ny form av underhållning, i gränslandet mellan magi, varieté och ruffel och båg. Jag har gjort en slags vidareutveckling, säger Henrik Fexeus.

Mer läsning

Annons