Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Här har ni mitt liv” med Schaffer

/
  • I kväll får vi Janne Schaffers liv i ord, bilder och toner i en föreställning kallad ”Music Story”.

Ted Gärdestad, ABBA, Electric Banana Band, Barbro Hörberg, Cornelis Vreeswijk... ja, det är inte klokt vilken resa han gjort, gitarristen som brukar ha tungan hängande på sniskan utanför munnen.

Annons

Ovannämna stjärnparad är bara russinet i kakan om vad den mångfacetterade Janne Schaffer varit delaktig i under sina drygt 40 år som en av Sveriges mest anlitade musiker. Inte bara detta förresten, han har gjort massvis med egen musik också, på soloplattor (elva stycken har det blivit) och filmmusik. Som senast då han skrev musiken till Lasse Åbergs komedi ”Stig-Helmer Story”.

I kväll kommer den levande legenden till Gävle teater att berätta om sina musikaliska minnen i ord och givetvis toner.

– En odyssé och en musikteater rakt igenom med både stillbilder, filmsnuttar och anekdoter, förklarar Janne. Bland annat har jag en historia om ett möte med självaste Bob Marley innan denne blev superkänd. Han lärde mig faktiskt spela reggae! 1967 var jag med i ett förband till Pink Floyd, vi kallade oss för Sleepstones!

Det är ingen konsert i vanlig mening, påpekar Schaffer, utan en genomarbetad föreställning som backas upp av Riksteatern. En rejäl dos nostalgi tänker han bjuda på med ett sexmannaband under ledning av Peter Ljung och med musikalartisten Johan Boding på sång. Denne är känd från känd från ”Doobidoo” och ”Så ska det låta” i tv och från Queen-showen ”A Night At The Opera”. I bandet ingår även gitarristen Barbro Lindkvist, basisten Thobias Gabrielsson och Mårgan Höglund på trummor

– Johan har i mitt tycke en av Sveriges allra bästa sångröster, fastslår Janne som gillar att komma till Gävle.

– Minns att jag spelade med Gävleborgs Symfoniorkester 1987 då vi gjorde en turné, en skiva och ett tv-program.

Redan i koltåldern inledde Janne Schaffer sin karriär genom att bygga en akustisk gitarr i skolslöjden och han har varit yrkesmusiker sedan 1970 även om han redan på 1960-talet hade viss framgång med Sleepstones på topplistorna.

Han har på skiva kompat stjärnor som Björn Skifs, Tomas Ledin, Ted Gärdestad, ABBA och Cornelis. Som livemusiker har han kompat exempelvis Dizzy Gillespie, Stan Getz, Dexter Gordon, Tina Turner och Phil Collins.

Utöver musiken är Janne även miljömentor för organisationen ”Artister för miljön”. Han är också aktuell med självbiografin ”Mitt liv som Schaffer” som kommer ut i april.

Föreställningen ”Music Story” hade premiär på ett fullsatt Södra Teatern i Stockholm den 29 april 2011. Årets succéfyllda vårturné startade i Södertälje den 15 mars och nu är det således Gävlepublikens tur att stifta bekantskap med detta flitiga och framgångsrika musikproffs.

Mer läsning

Annons