Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda ord avslutade artisternas rättegång

/
  • Martin Stenmarck kommer att få en villkorlig dom och  samhällstjänst. Åtminstone om åklagaren får som han vill.
  • Den åtalade artistbokaren Bruno Tillander riskerar tre års fängelse och fem års näringsförbud.

Fängelse för bokaren Bruno Tillander. Samhällstjänst för Lotta Engberg, Martin Stenmarck och Magnus Carlsson. Så blir det om åklagaren får som han vill.

Annons

Om två veckor faller dom i åtalet mot de folkkära artisterna.

I går avslutades rättegången mot bokaren Bruno Tillander och artisterna Lotta Engberg, Martin Stenmarck och Magnus Carlsson. I sin slutplädering yrkade åklagare Arne Fors på villkorlig dom och samhällstjänst för de tre åtalade artisterna.

Det kunde ha blivit värre. Lagen medger fängelse för de skattebrott som artisterna är misstänkta för, men åklagaren väger in det faktum att de aldrig tidigare dömts för brott.

När det gäller Bruno Tillander yrkade åklagaren på mellan två och ett halvt och tre års fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Dessutom menade han att Tillander bör beslås med näringsförbud i fem år.

Bruno Tillander misstänks för att under flera år ha drivit en svart verksamhet där han fakturerat köpcentra och andra arrangörer för konserter och skivsigneringar med stora svenska artister. Efter uppträdandena ska Tillander ha gett de åtalade artisterna pengar i kuvert. Lotta Engberg, Magnus Carlsson och Martin Stenmarck ska ha fått flera hundra tusen kronor var under 2006 och 2007, pengar som varken de eller Bruno Tillander har redovisat för Skatteverket.

– Som jag ser det har det funnits en tyst överenskommelse om att det här är svarta pengar, sa åklagade Arne Fors i sin slutplädering.

Medan Bruno Tillander har erkänt allt nekar de tre åtalade artisterna helt eller delvis till brott. Magnus Carlsson erkände i rätten att han fått svart betalning, men påstår att det rör sig om mindre belopp än vad Bruno Tillander vill göra gällande. Martin Stenmarck hävdar att han endast fått ersättning för resor och andra utlägg i samband med skivsigneringar och Lotta Engberg nekar helt till att ha tagit emot pengar från bokaren.

Även om Bruno Tillander och de tre artisterna åtalas samtidigt har rättegången utvecklats till en uppgörelse dem emellan. Tillanders vittnesmål är avgörande för åklagarens sak och artisternas försvarsadvokater poängterade noggrant under sina slutpläderingar att ord står mot ord. Huruvida rätten väljer att lita på Bruno Tillanders uppgifter blir avgörande för domen mot Engberg, Carlsson och Stenmarck.

Flera gånger har det hettat till i rättssalen. Bruno Tillander har kallat artisterna ”lögnare” och under gårdagens avslutande förhandlingar gjorde försvarsadvokaterna sitt bästa för att undergräva hans trovärdighet.

– Det är en person som kan ljuga för myndigheterna, för sin familj och för artisterna. Först när Skatteverket kommer kryper han till korset. Det är som Lance Armstrong som berättar för Oprah Winfrey när alla redan vet att han är skyldig. Då kommer tårarna, sa Magnus Carlssons advokat Per E Samuelson i sitt avslutande anförande.

Domar väntas den 6 februari.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons