Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hektisk sommar för Takida

/

På 80-talet var Europe Sveriges rockkungar. I dag är det albumaktuella Takida som toppar listorna.

Annons

Nu ger de båda banden sig ut på vägarna i en gemensam turné.

– När ”The final countdown” kom så var det klart, det var då man ville bli hårdrockare. Innan dess lyssnade jag mest på Michael Jackson, säger Robert Pettersson, sångare i Takida.

Nytt album, egen festival och turné med barndomsidolerna i Europe. Rockkillarna i Takida har fullt upp i sommar.

Först släpps det nya albumet ”The burning heart” den 27 juli. Efter monsterhits som ”Curly Sue” sticker Ångebandet ut hakan och säger att albumet kommer att sätta sin prägel på den kommersiella rocken en tid framöver.

– Vi producerar skivan själva, därför är det första gången vi kan vara riktigt kaxiga och säga att vi har gjort någonting bra, säger sångaren Robert Pettersson.

Och när de har fått bestämma själva har de inte sparat på krutet.

– Det är en hitskiva med mörka texter. Vi hade sexton låtar och det gjorde ont att ta ned det på tolv. Men det är tolv hits, och att köra allihop på samma skiva är vårt sätt att vara konstnärliga, säger Robert Pettersson.

Hur vet man att en låt är en hit?

– Har man varit med några år i branschen så vet man vad som funkar och inte funkar. Men grundreceptet är att man är riktigt nöjd själv, säger gruppens gitarrist Tomas Wallin.

Dagen efter skivsläppet åker Takida på tältturné tillsammans med Europe.

– Vi har ju alla i bandet växt upp med Europe. Det är häftigt att vi åker ut och spelar med våra gamla idoler. Deras klassiker snurrar fortfarande i bilen och i turnébussen, säger Robert Pettersson.

Han har träffat Joey Tempest som hastigast under en gemensam fotografering och bytt några artiga fraser. Robert Pettersson gillar tanken på att bandens fans ska blandas.

– Bredden kommer att vara allt ifrån tioåringar till pensionärer. Vi kommer att komplettera varandra.

En vecka efter tältturnén arrangerar Takida sin egen festival i Ljungarocken i hemtrakten Ånge. Den lilla bygden Ljunga, med 700 invånare, ska under en dag invaderas av tusentals Takidafans från hela världen.

– Ja den dagen kommer det att se ut som det gjorde förr när alla fabrikerna var öppna och folk fanns där. Det är väl också en tanke att vi vill ge något tillbaka till bygden, säger Robert Pettersson.


Mer läsning

Annons