Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hisnande jakt på livslusten

Sedan introduktionsmusiken tystnat så kliver en man fram till mikrofonen, vi får höra om en dröm som han har haft om sin förra partner och det är starten på en hisnande föreställning om tre män som förlorat både kärleken och lusten att leva.

Annons

De har levt ett liv där de stöttat, balanserat, lyft och räddat sina nära och nu bestämmer de sig för att hitta livslusten tillbaks och ta revansch. De bygger en värld där viljan och hjärtat förändrar och skapar någonting genuint.

Låter det pretentiöst och krystat? Bry er inte så mycket om det för egentligen är Undermän en vacker och imponerade föreställning som visar överväldigade prov på både akrobatik och styrka.

Undermän är Cirkus Cirkörs nya produktion, skapad av regissören Olle Strandberg i nära samarbete med Mattias Andersson, Matias Salmenaho och Peter Åberg, det vill säga männen i de skoghuggarrutiga skjortorna. Männen som inte bara kan jonglera med kanonkulor utan även göra de mest råstarka och smidiga nummer jag någonsin sett.

Samtidigt står musikern Andreas Tengblad som en kapellmästare men alla i ensemblen bidrar med dragspel, cello, gitarr och slagverk. Musiken som är en stor del av föreställningen är en skön mix av softa låtar och tuff funk, och mot slutet får vi dessutom en version av Elvis gamla Suspicious Minds som är som fyra låtar i en enda.

Jag ska erkänna att cirkus i sig inte är något jag tycker är speciellt underhållande utan ganska förutsägbart. Men detta är något mer, något annat. Kombinationen av jonglering och akrobatiknumren som får mig att bli mycket förtjust. Att en fjäder på toppen av fyra pennor som man har i munnen samtidigt som man löser en Rubiks kub kan vara både respektingivande och trivsamt. Att jonglera med sex käglor och samtidigt rulla en jättestor ring är också roligt att se men det är nog de nummer som tangerar dans och akrobatik som är de som är mest fascinerande. Att se karlar lyfta vikter i en tyngdlyftningstävling är knappast något märkvärdigt men tre stycken som bollar, lyfter, hoppar, voltar och gör mer med varandra än vad man kan tro.

Dessutom fick de publiken att byta platser medan de spelade någon knasteraktig techno.

Att urstarka skäggiga karlar i grovrutiga skjortor faktiskt kan underhålla ordentligt på en fin teater en fredagskväll i december är detta ett bevis på.

Peter Alzén

Mer läsning

Annons