Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt tonläge i debatt efter Beyoncés sång

/
  • Beyoncé framförde nationalsången vid presidentinstallationen i Washington i måndags. Men frågan är om hon mimade?

”Skandal! Beyoncé mimade!”

Annons

Internet kokar efter att uppgifter framkommit om att sångerskans felfria version av nationalsången under president Obamas installationsceremoni i själva verket kan ha varit förinspelad.

En talesperson för orkestern på plats vid presidentinstallationen, United States Marine Band, sade på tisdagen till New York Times att det ärofyllda uppdraget att sjunga ”Star Sprangled Banner” inte utfördes live av Beyoncé. I stället mimade hon till en version som spelats in i en studio i helgen.

Anledningen till det påstådda mimandet är oklar, men det är vanligt att förinspelade versioner finns så att de kan användas i nödfall. Cellisten Yo-Yo Ma spelade till exempel inte live vid presidentinstallationen 2009 eftersom det var isande kallt ute den dagen.

Andra insatta personer från orkestern har sagt att det är omöjligt, även för talespersonen, att avgöra om Beyoncé använde sin förinspelade version eller om hon faktiskt sjöng. Sångerskan Kelly Clarkson framförde däremot ”My Country, Tis Of Thee” live vid måndagens ceremoni, vilket har fått mängder av människor att hylla henne – och såga Beyoncé.

Aretha Franklin, som sjöng vid installationsceremonin 2009, försvarar dock Beyoncé.

– Det var bara sex, sju grader ute och för de flesta sångare är det helt enkelt inte bra förhållanden, säger Franklin till ABC News.

Therese Lindström/TT Spektra

Mer läsning

Annons