Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt värderad succé fyller jämnt

/

Annons

När ”Antikrundan” kommer till stan går folk man ur huse för att få sina gamla prylar inspekterade. Den högt värderade tittarsuccén har hunnit få 20 år på nacken. Programledaren Anne Lundberg förklarar den enorma populariteten.

– En hemlighet med ”Antikrundan” är att experterna är så passionerade och så nördiga och brinner för att förmedla sin kunskap.

Ni vet hur det brukar vara. Köerna ringlar långa och ”Antikrundans” experter vrider, vänder, känner och luktar på föremålen som ska värderas.

Framför tv-apparaterna sitter miljoner tittare bänkade. Med den kommande säsongen firar programmet 20-årsjubileum.

– Det har så många olika värden, folkbildning, konsumentupplysning, man får lära sig om saker man kanske har hemma, om sin kulturhistoria, om hur föremålen såg ut förr och varför. Man får höra bra historier och sedan är det ju lite roligt också att få se människors reaktioner. Det är folkbildning och underhållning i symbios, säger Anne Lundberg som leder ”Antikrundan” för nionde säsongen i rad.

För 20 år sedan bestod programmet bara av värderingar av föremål, precis som förlagan, brittiska ”The antiques roadshow”. Värderingarna är fortfarande programmets kärna men numera kan ”Antikrundan” också liknas vid ett resande teatersällskap som håller hov och för med sig folkfest.

Historierna bakom föremålen är vad Anne Lundberg själv älskar med programmet. Hon minns en ung kille i Eskilstuna för fem år sedan som kom för att visa upp en liten tavla han köpt på Emmaus för en femtiolapp. Ramen var det han fastnat för men det visade sig att målningen inuti var det verkliga fyndet.

– Den här pyttelilla bilden var värd 75 000, målad av Olof Sager-Nelson, en konstnär samtida med Carl Larsson. Och det var ju hur mycket pengar som helst för någon som var så ung, gick på studiemedel och hade extraknäck som kyrkvaktmästare. Sådant etsar sig fast vid minnet och på varenda ort man kommer till finns det någon sådan här bedårande historia, berättar hon.

Ytterligare en stor anledning till att så många följer ”Antikrundan” är förstås experternas kunskaper och entusiasm. Profilerna Bo Knutsson, Knut Knutson och Peter Pluntky är några av de som har varit med sedan det allra första programmet 1989.

– Experterna är ju passionerade något så genuint, de är exakt likadana utanför kameran. Det är inget jobb, det är en livsstil. När vi transporterar oss från ort till ort svänger de förbi varenda litet museum, varenda liten kyrka, det kan finnas något föremål de inte har sett. Och när de hittar någonting så får det gå runt, alla får känna, titta och lukta. Det är så charmigt och det smittar, passion smittar ju, säger Anne Lundberg.

”Antikrundan” börjar sändas i morgon, torsdag den 8 januari.

Stina Nygårds/TT Spektra

Mer läsning

Annons