Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humorgänget står på sig

/
  • Blues Sisters. ”Stick och brinn” heter numret i SML-gruppens nya föreställning.

Den blå ängeln svävar över världen och rabblar en massa statistik om orättvisor och den ojämna könsfördelningen på en rad områden.

Annons

Det accepteras sannerligen inte av SML-gruppen med textförfattaren Lena Mattsson i spetsen på sin penna – och med tight sällskap av Mari Oscarsson, Marie Löhman, Anna Sving Sjöblom och Per-Erik Sortti.

Den blå ängeln svävade även över gårdagskvällens premiär på den nya föreställningen, som i sanningens namn brottades med en del besvär. Svajningarna berodde på tekniskt strul med ljudet och vissa repliker som inte satt som de skulle.

Men det var faktiskt inget som störde, i fortsättningen kan det bara bli bättre och det blev ganska trivsamt i alla fall och intimt som det brukar. Denna åttonde upplaga började litet trögt i första setet av tre, trots att vi fick se solglasögonprydda Blues Sisters i ett nummer kallat ”Stick och brinn”.

Emellertid tog det sig efterhand och bara förmånen att få återse Per-Erik Sorttis gamla paradfigur Ahmed var värt hur mycket som helst. Nu var Ahmed dessutom utklädd till pepparkaksgubbe i ett kul nummer med titeln ”Jultablå på Komvux”. Löjliga rim av ensemblen kunde vi i detta fall stå ut med, vi 50-talet personer i publiken.

Ahmed tolkade också bokstavskombinationen SML till Sjukt Mycket Lärande och var den tongivande i Ben E Kings ”Stå på mig”.

Mora Träsk hyllades för ”Tigerjakten” och i Allman Brothers fritt översatta låt till ”Åh Gud, det känns som jag dör vid skampålen” tänkte jag osökt på vad som hände tidigare på dagen någonstans i Libyen. Fast i SML:s mening handlar det om en annan sorts skampåle, den inre.

Sångmässigt var det främst Anna Sving Sjöbloms version av ”I Will Always Love You” som stack ut mest, här kallad ”Jag hatar jul”.

Lena Mattsson har sinne för ironi och vassa, underfundiga texter med mycket humor och hennes musikval bygger en hel del på igenkänning. Förutom Allman Brothers förekommer alltifrån Hollies, Stephen Stills, och Lennox/Stewart från Eurythmics till Gershwin och Mozart.

Elva föreställningar till ska det bli. Minst.

Mer läsning

Annons